Er "Hitler-tegningene" ekte?

Dette bildet skal angivelig være malt av Adolf Hitler.

Dette bildet skal angivelig være malt av Adolf Hitler. Foto:

Artikkelen er over 12 år gammel

Hvem malte de fire Snøhvit-akvarellene?

DEL

Bestyreren ved Lofoten Krigsminnemuseum, William Hakvaag, fikk mer enn han kunne håpe på da han kjøpte en angivelig Hitler-akvarell på nettauksjon.

Gjemt i en dobbel bakside på det innrammede bildet lå nemlig fire andre akvareller, tre av dem signert med den fryktede diktatorens navnetrekk «A.H.».

Da bestyreren av Lofoten Krigsminnemuseum kjøpte den innrammede akvarellen på nett, var han spent på om det kunne være «ekte vare» han hadde fått tak i. Det er mange som gjennom tiden har solgt forfalskede Hitler-effekter, bilder og dagbøker. Spenningen nå knytter seg til om de er ekte eller ikke.

– Da jeg sprettet opp baksiden og de skjulte bildene kom ut, ble jeg mer overbevist. Hvilken forfalsker ville gjemme bildene sine?, spurte Hakvaag seg selv.

Snøhvit

Akvarellen som Hakvaag kjøpte for 1.600 kroner i sommer viser et hus i fjellandskap, ifølge Hakvaag et typisk Bayern-landskap med et typisk Hitler-motiv. Kvinnen som solgte bildet fant det hos besteforeldrene i Bayern.

Tre av akvarellene som var gjemt på baksiden av akvarellen forestiller dverger fra filmen «Snøhvit og de syv dverger», mens det fjerde er et usignert bilde av Disney-figuren «Pinocchio».

– Hitler var veldig begeistret for Snøhvit-filmen, og hadde endatil sin egen kopi av den. Filmen er basert på et opprinnelig tysk eventyr, sier William Hakvaag til NTB.

Feil periode?

Det innrammede bildet er signert «A. Hitler» fra 1940. Angivelig malte ikke Hitler lenger på denne tiden. Han forsøkte å livnære seg som kunstner mange år tidligere, men malte ikke så sent som i 1940. Paradoksalt nok mener Hakvaag den kjensgjerningen bygger opp under bildets autentisitet.

– En dyktig forfalsker ville aldri datert bildet til 1940, han ville datert det 15 år tidligere, mener Hakvaag.

Han tror Hitler kan ha hygget seg maling i private stunder. De gjemte akvarellene hevder han taler enda sterkere mot at bildet er forfalsket.

– Jeg tror at Hitler, eller kanskje Eva Braun, gjemte Snøhvit-bildene som ble «upassende» da USA kom med i krigen mot Tyskland, sier museumsbestyreren.

Overbevist

William Hakvaag har siden i sommer vært i kontakt med en rekke eksperter for å få hjelp til å avgjøre om bildene er ekte.

– Jeg ville ikke gå ut med dette før jeg var sikker på at jeg satt på «hel ved», sier han.

Undersøkelsene han har foretatt har gjort at han er overbevist. Om andre også blir det gjenstår å se. (©NTB)

Artikkeltags