Espolin skal bli mest omtalt i 2007

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

- Kaare Espolin Johnson skal bli landets mest omtalte kunstner i 2007, sier Johannes Rørtveit og etterlater ingen tvil om at han har rett.

DEL

John-Arne Storhaug

Neste år er det nemlig ett hundre år siden billedkunstneren ble født i Surnadal. Men det er for sine ypperlige gjengivelser av havet, mennesket og fiskebåten at Espolin har blitt en stor kunstner. Og fremfor noe annet er det Galleri Espolin i Kabelvåg som er gjenkjenningssted. Der henger til daglig 170 arbeider.

Både som ildsjel og styreleder i Galleri Espolin er Rørtveit opptatt av at billedkunstneren og forfatteren skal bli skikkelig hyllet. Derfor har han omkranset seg med mennesker som hver for seg og sammen gir verdifulle bidrag i jubileumsåret.

- Espolin er uten tvil en nasjonal størrelse - på linje med de aller ypperste. Derfor håper vi statsråd Trond Giske og hans stab plasserer Kaare Espolin Johnson der han hører hjemme. Og da tenker jeg på den økonomiske støtte myndighetene bør gi til den storstilte markeringen, sier Rørtveit.

Utgangspunktet for jubileet er selvsagt galleriet som ble åpnet to år før kunstneren gikk bort i 1994. Han la selv ned et enormt arbeid, og hadde store visjoner rundt galleriet ved Storvågan.

Hurtigruteskipet «Trollfjord», som er preget av Espolin`s kunst, seiler 7. mars fra Bergen før den blir tatt ut av ordinær rute lørdag 9. mars og setter kursen for Svolvær og får en liggetid på et drøyt døgn.

- Vi skal ha guidet omvisning ombord og det skal være en bankett for 330 gjester, Hålogaland Teater skal gjenskape «Vett og Uvett» som Espolin har illustrert, og det skal selvsagt være omvisning på galleriet. For oss i Hurtigruten Group har det aldri vært tvil om å satse på jubileet, sier produktsjef Bjørn-Henning Guldbrandsen.

LES MER OM ESPOLIN-ÅRET I PAPIRUTGAVEN.

Artikkeltags