FÆRRE fugler I HAVNENE

lofotfisket: Måsene samles til et måltid når fisken sløyes. Dette ser vi ikke lenger inne i havnene etter at det ble forbudt å sløye i havneområdene. Arkivfoto

lofotfisket: Måsene samles til et måltid når fisken sløyes. Dette ser vi ikke lenger inne i havnene etter at det ble forbudt å sløye i havneområdene. Arkivfoto Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Det er snart slutt på fuglelivet inne i havnene i Lofoten. Etter at slogforbudet kom har fuglene nærmest forsvunnet.

DEL

Det påstår Trygve Jacobsen fra Gimsøya. I dag er han pensjonist, men var i mange år fisker både med line og garn. Han liker å observere fuglelivet, og har fulgt med utviklingen spesielt i Stamsund, Vestresand og Svolvær, men han har også fulgt litt med i andre fiskerihavner.

– Da det ble slutt med å sløye inne i havnene, og slutt på å kaste slog i sjøen fra fiskebrukene, begynte nedgangen for fuglebestandene. Nå er det snart ikke en fugl å se i havnene. Bare følg med selv. Det er en og annen ærfugl, og noen få måser, sier Jacobsen som er bekymret for fuglene. Han frykter at mange svelter i hjel på grunn av matmangel, og at litt av miljøet med fugleliv etter hvert blir borte.

Lofotposten har tatt Jacobsens observasjoner opp med Frantz Sortland. Sortland har i mange år fulgt fuglelivet i Lofoten på nært hold.

– Det er nok ikke så drastisk at sjøfuglene svelter i hjel, men det er riktig at de har endret adferd. Årsaken til at det før var store mengder ærfugl i havnene, var at det var lett tilgang på mat. Nå må de søke andre steder, og ofte samles de der det er tilførsel av ferskvann og straum fordi de der kan finne blåskjell, uten å være i konkurranse med kråkebollene, som også spiser blåskjell. Dessuten er det ikke mange som tar vare på ærfuglene, og bygger hus til dem, slik det var før. At måsene ennå holder til i f.eks. havna i Svolvær er takket være store bygg med flate tak som gir et alternativt hekkeområde.

Tror du det er mindre ærfugl og måser nå enn før det ble forbudt å sløye i havnene?

– Totalbestandene er neppe blitt mye mindre, men det kan nok virke slik, fordi vi ikke ser fuglene på de stedene vi har vært vant til. Men slogforbudet har nok gjort tilværelsen tøffere for fuglene, og selvsagt kan fugler som er underernærte bukke under dersom det blir ekstreme værforhold. Jeg synes det er flott at folk er opptatt av sjøfuglene, og at de følger med. Tidligere var det et slags samliv mellom sjøfuglene og fiskerne. Dette så vi tidligere inne i havnene når fiskerne sløyde fisken, og måsen var klar til å ta sloget som ble kastet på sjøen, sier Sortland.

Artikkeltags