Fengslet for politivold

Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

En mann i femtiårene fra Vestvågøy er dømt til 30 dagers fengsel for vold mot en politimann og fire andre andrelovbrudd.

DEL

Saken har vært til doms i Lofoten tingrett. Titalen mot mannen gjaldt vold mot politiet, brudd på besøksforbud og skremmende adferd mot sin samboer. Han hadde dessuten to rifler og en hagle uten våpentillatelse. Det var en lørdag i slutten av januar i år at tiltalte skal ha dyttet til en politibetjent i brystet. Politibetjenten var sammen med en kollega rykket ut til tiltaltes bolig etter at de hadde fått melding om trusler og voldsbruk.

Høy temperatur
Denne dagen skal tiltalte ha knust en stol like ved siden av sin samboer og slått en støvsugerslange over hodet hennes. Han hadde videre knust glasset i en peisdør, en pc og en telefon. Både tiltalte og samboeren hadde drukket, og retten kom fram til at det hadde vært høy temperatur i krangelen mellom de to. Retten har kommet fram til tiltaltes knusing av gjenstander ikke var for å skade kvinnen han bodde sammen med, men at han ønsket å skake henne opp. Retten mente såpass utstrakt knusing av inventar krenket hennes fred på en hensynsløs måte. Retten mener handlingene var forsettlige.
Da politiet kom, etter å være tilkalt, ønsket ikke tiltalte å slippe dem inn. Tiltalte mente politiet provoserte han, og at da han hadde glidd, og holdt på å falle på hodet ned trappen, skal politiet ha dratt ham på hodet ned i grusen.

Ned trappen
Politibetjenten som var blitt dyttet forklarte i retten at tiltalte hadde støtt hendene mot brystet hans, og ville skyve han tilbake. Politimannen gikk et skritt til side, og da mistet tiltalte balansen og snublet ned trappen. Retten kom fram til at tiltalte forsettlig hadde dyttet politibetjenten, og at denne handlingen var tilstrekkelig til å karakteriseres som vold, slik at tiltalte kan dømmes for vold mot offentlig tjenestemann.

Retten frikjente mannen for et av tiltalepunktene om trusler, fordi man ikke fant det bevist at tiltalte hadde uttalt seg slik som påstått. Tiltalte har erkjent å ha brutt et besøksforbud han ble ilagt i februar 2008, ved at han etter dette har sendt den tidligere samboeren en sms-melding og en e-post. Retten kom fram til at begge disse var utført med forsett.

Under straffeutmålingen la retten først og fremst vekt på volden mot politimannen. Dommen ble 30 dager i fengsel og 1500 kroner i saksomkostninger.Dommer i saken var dommerfullmektig Synnøve Ugelvik, og meddommere var Line Susann Klingan og Karl Erik Nystad. Aktor var politifullmektig Knut-Inge Myklebust og forsvarer advokat Jens Blix-Nilsen.

Artikkeltags