Fikk 50 millioner til havn, men fiskerne liker ikke Kystverkets løsning

Artikkelen er over 5 år gammel

Flakstad kommune skal diskutere Napp havn med Kystverket onsdag.

DEL

Gleden over å få 50 millioner kroner til havneutbygging, er avløst av vrede over Kystverkets forslag til løsning. I spissen for kritikken står John Arntzen, som mener forslaget fra Kystverket vil føre til mer is, smalere innseiling og for liten plass i havna. Over 60 næringsaktører har skrevet under på protesten.

Nå skal Flakstad kommune møte Kystverket for å diskutere løsninger som er mer i tråd med fiskernes ønsker.
– Vi har bedt om møte fordi vi tar på alvor protestene fra mange næringsutøvere på Napp. Vi ønsker å diskutere med Kystverket om hva som skal skje videre. Blant annet om Kystverket vil se på løsninger som også næringsinteressene på Napp kan akseptere, sier rådmann Erling Sandnes.

Sent engasjement

– Frykter dere at havneutbyggingen kan bli stanset?
– Det håper vi ikke. Det er flott med engasjement, men synd at det ikke kom tidligere. Her har nok alle et ansvar.

Før helgen sendte Flakstad Fiskarlag sitt vedtak til Kystverket der laget stiller seg helt og holdent bak Arntzens forslag. Fiskarlaget mener utbyggingen vil gi Napp mindre havn. Blant annet fordi fylling planlegges bygd i havna.
– Utdypingen, innseilingen og løsning for fylling gir ikke en framtidsrettet havn for Napp. Vi har spilt inn forslag til Kystverket som ikke er blitt tatt hensyn til. Etter vårt syn gir ikke Kystverkets løsning bedre havn på Napp, sier fisker Svein Arne Arntzen.

Også Norges Kystfiskarlags representant i referansegruppen, Kjell Olav Halland, er kritisk. Han trekker fram forslaget om å anlegge en syv mål stor fylling nedenfor Napp Oppvekstsenter, som Kystverket mener kan brukes til industriområde.
– Fyllingen kan blokkere for andre tiltak i framtiden. Napp havn er liten, og fylles syv mål blir en enda mindre. Vi har foreslått å flytte innseilingen lener mot siden der skolen ligger. Dermed kan det bli frigjort et område på andre siden av innseilingen som kan brukes som industriområde. Å legge et slikt område nær skolen er ingen god løsning, mener Halland.

Åpent for endringer

Kystverket har tidligere sagt at det er åpen for «mindre endringer». Avdelingsleder Ole Osland vil ikke spekulere i utfallet av møtet med Flakstad onsdag.
– Kommunen har bedt om møte, og vi skal lytte til innspill som måtte komme.

– Fiskerne mener havna blir mindre med Kystverkets løsning?
– Det blir den ikke. Det blir heller ikke innseilingen. Men vi må diskutere med kommunen hva som er status for prosjektet, og veien videre, sier Osland.

Artikkeltags