– Fød på våren

Fagdirektør Jan Norum i Helse Nord anbefaler at foreldre får barn om våren.

Fagdirektør Jan Norum i Helse Nord anbefaler at foreldre får barn om våren. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Fagdirektør Jan Norum i Helse Nord anbefaler at foreldre får barn om våren.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Norum har de siste to årene registrert en klar økning av fødsler i sommermånedene. Han kobler dette sammen med et ønske om å få barnehageplass. En slik vekst av fødsler i løpet av en kort periode i året fører til stort press på fødestuene.

– Befolkningen har tydeligvis fått med seg at det gjelder å få barn tidligere på året for å sikre seg barnehageplass. Det er helt galt når slike forhold skal styre familieplanleggingen, sier Norum til Vårt Land.

– Fra et helsefaglig perspektiv kan vi selvsagt ikke gjøre noe sånt. Det er forbundet med betydelig fare å sette i gang en fødsel for tidlig. Men disse henvendelsene viser hvor desperate noen foreldre er etter å sikre barnehageplass til det kommende barnet, sier Norum videre.

Han understreker at han ikke ønsker å kontrollere folks privatliv, men så lenge politikerne ikke fjerner regelen om at barnet må være født innen 1. september for å få barnehageplass, har han følgende oppfordring:

– Som representant for helsevesenet vil jeg ønske en jevn fordeling. Men hvis foreldre skal få sine barn før 1. september, kan jeg kanskje anbefale april og mai. Da har vi normal bemanning og klarer helt sikkert å håndtere en viss økning. Mai-barn er en god ting, sier Norum. (ANB-NTB)

Artikkeltags