Gå til sidens hovedinnhold

Fra idyllisk bølgeskvulp på stranda til panoramisk fjelltopputsikt

Artikkelen er over 6 år gammel

Fra flere av Lofotens vakre strender kan man gå rett opp på flotte fjellturer. Haukland og Utakleiv er slike steder.

– Det er herlig å starte toppturen helt nede ved havet. Da får man følelsen av at man kommer helt opp. Det er den beste følelsen. Man går helt fra bunnen, i stedet for å begynne midt oppe i fjellene, smiler Julie Andreassen når Lofotposten treffer henne på Hauklandstranda.

Det er første gang Julie er i Lofoten. Hun er fra Narvik, men har bodd i Danmark de siste seks årene. Der studerer hun geologi. Mens hun er på ferie i Lofoten har hun lyst til å se på naturen. Gå på fjellet og å bade på strendene.

– Hauklandstranda er eksepsjonelt fin. Med den hvite sanda og det turkise vannet, sier den blide jenta. Med fjellene rundt, kan det ikke bli bedre. Julie elsker å gå i fjellet. – Så det er litt dumt å bo i Danmark, men det er herlig å komme hit på ferie, ler hun. Og i dag har hun lyst til å gå på toppen av Mannen. En grønn og litt taggete vegg som stiger 400 meter til værs over Hauklandstranda. – Om vi får tid og tåka ikke er så tett, så spretter vi vel opp.

Ny og populær

Mannen er med på «10 på topp» som Geir Kristian Johansen fra Leknes har ansvaret for. – Jeg tok med Mannen som nytt fjell i fjor. Før var det få som gikk der, men nå blir den jo nedrent. Det er kjempeartig at man har funnet en topp som blir så populær, forteller Geir.

Fra toppen tar folk spektakulære bilder som de legger ut på instagram og facebook. Og på varme dager er det perfekt å komme ned derifra og å springe ut i vannet på stranda.

Også turer til Mannens to nabofjell kan kombineres med strandliv. – I går var forloveden min og søstrene hennes på Veggen. Da var de på Utakleiv og badet etterpå. De gikk såpass sent på kvelden at det var skygge på Haukland, sier Geir. Skygge er ikke noe problem på Veggen eller Utakleivstranda kveldstid. Der er det fri sikt til midnattssola.

– Så har du Himmeltinden. Utsikten derifra er fantastisk, det er jo den høyeste toppen på Vestvågøy. Man føler seg veldig majestetisk der oppe, og ikke minst stolt over den flotte øygruppa man bor på. Men om du ikke er i suveren form, så er det ikke Himmeltinden du tar først. Du starter på de litt mindre fjellene.

Mye luft der oppe

I fjor solgte Geir hele 960 «10 på topp»-kort. De aller fleste kortinnhaverne tar turen til Mannen, og det har blitt en del tilbakemeldinger etter den kom med på lista.

– For noen er Mannen litt luftig. Men ofte er det sånn at bare man får prøvd seg litt, så går det mye bedre neste gang. Det er en flott og relativt kort tur. Du kommer opp på en liten fjelltopp med nydelig utsikt over Haukland og Utakleiv. Så det anbefales!

Fjellturer ved Haukland og Utakleiv:

Mannen (400 moh)

Start fra Haukland eller Utakleiv, gå opp til skaret mellom Mannen og Himmeltinden. Følg god sti med jevn stigning langs ryggen opp til toppen.

Veggen (489 moh)

Start fra parkeringsplass ved Utakleivstranda. Følg sti langs bekken opp til Vasskardvannet mellom Veggen og Mannen. Fra utløpet av vannet går man rett opp den bratte fjellsiden og deretter følger man ryggen sørover til toppen.

Himmeltinden (964 moh)

Start fra Haukland eller Utakleiv, gå opp til skaret mellom Mannen og Himmeltinden. Følg god sti med jevn stigning opp Durmålsdalen til fortoppen (931 moh). På den høyeste toppen står NATO-radaren.

Kommentarer til denne saken