InFacts partibarometer viser at Frp er partiet som ville fått flest stemmer i Lofoten, dersom det var valg i morgen. 25,4 % av de spurte lofotingene sier de ville stemt Frp. Ap og Høyre er de nest mest populære partiene, begge med 22,2 % hver. I hele Nordland har Ap likevel langt større oppslutning enn Frp (hele 30,3 mot 19,2%), så dette er påfallende.

– Det er gledelig å høre, sier kommunestyrerepresentant for Frp i Vestvågøy Magnus Ellingsen.

– Det kommer nok av at vi holder det vi går til valg på, i motsetning til for eksempel Vestvågøy Høyre. Høyre har tre ganger lovet å fjerne eiendomsskatten, men har i realiteten øket den. Saken om den fjerde armen av rundkjøringa på Leknes spiller nok inn. Vi ga tidlig et varsko om at dette gikk galt. Nå ligger armen og siger, den er fortsatt ikke ferdig. Folk legger merke til sånt.

Skadelidende

Guri Ingebrigtsen (Ap) er ikke fornøyd med denne forklaringen:

– Frp har vært store på Vestvågøy helt siden jeg ble politiker her, lenge før den fjerde armen ble påtenkt. Vi snakker dessuten om stortingsvalget her. Arbeiderpartiet har gått fram og fram hele tida her i kommunen. Om meningsmålingene nå viser at Frp er større, er det vanskelig å forstå. Jeg synes også det er rart at folk i Lofoten, som sier de er opptatt av sykehus, ikke ser at vi blir skadelidende med høyresidas privatiseringspolitikk. Det kommer ikke private syketilbud ut hit, det er vi altfor små til.

Regjeringsalternativene

Blant nordlendingene er det fortsatt flere som er negative enn positive til konsekvensutredning om oljeboring. Det påvirker ikke stemmegivningen nok til at oljemotstanderne får Nordlands stortingsmandater. Per i dag ligger Høyre og Ap an til å få 3 mandater hver, mens Frp vil få 2. Stillingen er altså 5-3 for regjeringsskifte. Imidlertid ligger Senterpartiet godt an til å kunne vinne et mandat, om oppslutningen fortsetter å stige slik den har gjort i det siste. I juni tydet tallene på at Sp manglet nesten 2000 stemme, for å ta et mandat fra Høyre. Nå smyger tallet seg ned mot 1200. Får Sp dette mandatet vil stillingen stå 2-2 mellom de blå og de rødgrønne i Nordland.

Oljekrigerne

Venstre ligger et stykke unna noe mandat fra regionen, men er oppsiktsvekkende store i Lofoten, relativt sett (7,9 %, mot f.eks. Saltens stusslige 1,2 % til samme parti). Også mange unge velgere oppgir Venstre som sitt valg.

– Det tyder på at vi som jobber for Venstre her, har vist at vi jobber for det vi står for. Skole og budsjett er hardt i vinden, og slår ut. Oljesaka har helt sikkert også mye å si, sier kommunestyrerepresentant i Vestvågøy Gry Åland.

I Vesterålen har ikke Venstre scoret tilsvarende høyt, der ser det ut som om det er Miljøpartiet de Grønne (6,3 %) og SV (5,2 %) som kaprer flest miljøstemmer.

– Da vi kom inn i kommunestyret her i Vestvågøy for to år siden, hadde ikke Venstre hatt noe sete der på mange-og-tyve år. Nå jobber vi bevisst med Venstre-saker, og folk er mer bevisste på at vi er en kraft å regne med, sier Åland, og legger til at hun er strålende fornøyd med framgangen.

Venstre er et spesielt parti i det at de har framgang, men samtidig lav velgerlojalitet. Det tyder vel på at partiet har bred appell, men kanskje svakt sakseierskap til mange saker som velgerne er opptatte av? Valgforskerne får spekulere.