Gror sakte sammen igjen

gror sakte: Forslått, et stygt armbrudd ? og et noe penere nakkebrudd som ser ut til å gro fint bare han holder seg i ro. Dette er foreløpig status for ordfører Jonny Finstad. Foto: Lise Fagerbakk

gror sakte: Forslått, et stygt armbrudd ? og et noe penere nakkebrudd som ser ut til å gro fint bare han holder seg i ro. Dette er foreløpig status for ordfører Jonny Finstad. Foto: Lise Fagerbakk Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Tre meter rett ned. Ordfører Jonny Finstad har siden kjent på sin egen dødelighet. Det kunne ha gått så mye verre enn en forslått kropp og noen brukne bein.

DEL

– Du får deg en psykisk knekk også og gjør deg noen tanker – om familien og venner. Livet kan fort snu seg.

Jonny Finstad, ordfører i Vestvågøy kommune, sitter i godstolen hjemme på Leknes med nagler i og gips på høyre arm, og nakkekrage.

24. juli

Det er sommer og fint vær. Finstad skal bare utvide verandaen litt. Stigen er av type teleskop. Idet han setter foten på det øverste trinnet for å gå ned, skjer det.

– Stigen klappet sammen. Jeg mistet balansen og gikk i bakken tre meter nedenfor. Det var noen forferdelige sekunder før jeg oppdaget at jeg kunne bevege meg, forteller han.

– Sterke smerter

Smertene kom nesten umiddelbart. Høyre arm var synlig brukket, han hadde vondt i hele kroppen og ikke minst nakken.

– Håndleddet, 6. og 7. nakkevirvel og noe i albuen er brukket. Så var jeg kraftig forslått. Jeg har hatt sånne smerter jeg ikke trodde gikk an og har inntil nylig gått på sterke smertestillende medisiner. Nå tar jeg ingen ting, forteller han.

Og i neste uke tas naglene, gipsen kommer av – og Finstad er klar for sin første offentlige opptreden siden ulykken.

– Jeg skulle egentlig fått tatt naglene og gipsen onsdag, men har fått det framskyndet til mandag slik at jeg får på meg dressen, sier han og smiler.

Det går altså bedre.

Kronprinsparets besøk

– Jeg skal i mottakelse på Kongeskipet når det ligger i Moskenes onsdag. Og så skal jeg ta imot og følge kronprinsparet når de besøker Vestvågøy torsdag, forteller han.

Likevel, han er langt fra frisk nok og klar til fullt kjør på jobben igjen.

– Jeg må gå med nakkekragen i to måneder til, slik at det går nok ut året før jeg er helt tilbake. Og jeg må ta det rolig når jeg begynner. Jeg kan ikke ta på meg alt, sier han.

Ei heller kan han ta alle telefonene han nå får.

– Jeg begynner opptrening av armen i neste uke og nakken når kragen kommer av om to måneder. Men jeg vil begynne å svare litt mailer og noen telefoner. I det små, sier han.

– Takknemlig

Finstad tenker tilbake på stigen.

– Det er rart. Jeg har jobbet som håndverker i 25 år og klatret i mange stiger. Kan HMS og jeg har aldri før hatt en ulykke, sier han og rister på hodet.

Da det skjedde stilte familie og venner opp – noe Finstad sier han er utrolig takknemlig for.

– Det har vært en tøff tid og litt traumatisk for hele familien. Det tar tid å komme seg, men både familie og venner har stilte opp. Jeg er spesielt takknemlig ovenfor kona – og familie og venner, sier han.

Kona, Ann Monica Finstad, er på sin side veldig glad for å ha mannen sin hjemme en periode.

– Det er det positive i hele situasjonen, sier hun og smiler.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken