Gudrun (94) i splitter ny leilighet

94 år gamle Gudrun Knutsen er fornøyd med leiligheten hun har fått på nye Leknes bo- og servicesenter. Hjelpen er i tillegg nært dersom hun skulle trenge det. Det gir både trivsel og trygghet.

94 år gamle Gudrun Knutsen er fornøyd med leiligheten hun har fått på nye Leknes bo- og servicesenter. Hjelpen er i tillegg nært dersom hun skulle trenge det. Det gir både trivsel og trygghet. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

94 år gamle Gudrun Knutsen kom gjennom nåløyet i det som ble en kamp om de 34 nye omsorgsleiligheten i Leknes bo- og servicesenter.

DEL

Nye Leknes bo- og servicesenter finpusses i disse dager; de siste leilighetene gjøres ferdig og smådetaljer i de allerede innflyttede leilighetene kommer på plass. Som balkongene, gardinoppheng – og møbler i fellesarealer og fellesrom.

Alt skal være helt ferdig til den offisielle åpningen torsdag 2. oktober.

Vestvågøy Boligstiftelse ved leder Pål Klæth, inviterer førstkommende torsdag hele Lofotens befolkning til den offisielle åpningen av nye Leknes bo- og service.

– Bygget blir åpent hele dagen for alle som vil se seg om. Det blir snorklipp av ordfører Jonny Finstad og kulturelle innslag, forteller Klæth.

Det blir også noe godt å spise.

– Vi får laget en 1,80 meter lang marsipankake. Og det blir kaffe og brus, frister han.

– Stortrives

Hele andre etasje har de siste ukene blitt flyttet inn i. Og nå er samtlige etasjer bebodd. 94 år gamle Gudrun Knutsen er en av dem som gjennom tildelingskontoret i Vestvågøy kommune har fått en av de 34 leilighetene. Det er fem dager siden hun flyttet inn og allerede stortrives hun.

– Ungene har ordnet denne leiligheten. Det var bare å komme seg inn og gå rett å legge seg, forteller hun og ler.

– Det er flotte leiligheter og min er stor nok. Det synes jeg, sier hun og ber journalisten og leder i Vestvågøy Boligstiftelse, Pål Klæth, om å se oss rundt.

– Jeg må si jeg stortrives. Jeg klarer meg så godt, sier Knutsen.

Hun er opprinnelig fra Flakstad, men flyttet til Leknes da mannen hennes døde. Og har nå bodd mange, mange år på Leknes. Så mange at hun kjenner mange av de andre beboerne.

Aktiviteter og sosialt

–Jeg kjenner storparten som bor her og jeg har hatt mye besøk siden jeg flyttet inn, forteller hun.

Ikke bare det.

– Jeg har god utsikt og ser mye, sier hun og ser ut gjennom de store vinduene til Storgata.

– Av og til ser jeg kjente vifte når de går forbi der nede, sier hun.

Aktivitetene på huset er et annet trivselselement hun trekker fram. Klæth viser til at det er to aktivitetsrom i bygget, samt kafe og frisør.

Ikke minst er det heldøgns pleie og hjelp, hvis behov.

Knutsen føler seg også trygg.

– Jeg har en trygghetsalarm. Den har jeg på meg hele tiden – eller den ligger på nattbordet, sier hun.

Hjemmetjenesten har flyttet inn i kjelleren og er tilgjengelig 24/7.

leknes: Det er to uker siden de flyttet fra rundt 40 kvadratmeter i gamle Leknes bo- og servicesenter.

Nå har de 200 kvadratmeter. Har fasiliteter de tidligere bare drømte om. Og, de er flere kolleger med høyere kompetanse.

– Vi har økt bemanningen for å kunne ivareta behovene. Nå er vi 39 ansatte og for første gang har vi fått økt andelen av sykepleiere, slik at vi nå har ni sykepleiere totalt, sier avdelingsleder Ingunn Holand.

Faste team

Tre sykepleiere og tre hjelpepleiere jobber som team i hver etasje. Det er tre bebodde etasjer i bygget.

Ved å jobbe slik blir de godt kjent med beboerne og deres hjelpe- og medisinske behov. Beboerne blir på sin side møtt av de samme ansatte (primærsykepleie). Noe Holand ser fordelen av både ut fra trygghetstanken og det medisinskfaglige.

Det er personell på plass i bygget døgnet rundt.

– Vi er 12 ansatte pluss meg på dagtid. Ettermiddag og kveld er det fem-seks ansatte og i helgene er det syv ansatte på jobb. Natt har vi fire ansatte på. Disse server hele kommunen, men slik situasjonen er nå, er det stort sett tre på huset hele natten, sier Holand.

– Stor forandring

Inne i leilighetene kan mange beboere den første tiden føle seg utrygge. De har kanskje akkurat kommet fra et sykehjem hvor de blir fortalt hva de skal og ikke skal gjøre.

– Dette er en brukerstyrt tjeneste. De bestemmer selv hva de trenger og vil gjøre, sier hun.

Likevel, hver etasje og hver korridor patruljeres jevnlig gjennom døgnet. Og etter behov får de tjenester.

– Noen bruker vi fire timer hos om formiddagen og har hyppige tilsyn. Andre er vi inne hos i ti minutter. Det varierer, sier Holand.

Men allerede kan hun se en effekt av at de bor for seg selv.

– Flere tør nå å stå opp selv. Noen lager seg frokost. De trimmer i gangene og går på besøk. Det er stor forandring fra å sitte stille på et sykehjem, sier hun.

Færre institusjonsplasser

Nye Leknes bo- og service er et omsorgstilbud, som tjenestemessig plasseres mellom institusjon og hjemmeboende. Som Lofotposten har skrevet tidligere, kan en etasje ble omgjort til en sykehjemsavdeling hvis og ved behov.

Parallelt er det ved Leknes sykehjem og Lekneshagen bofellesskap lagt ned to avdelinger, totalt 16 sengeplasser. Den ene avdelingen er permanent stengt som en følge av flyttingen til Lofoten interkommunale legevakt. Den andre, på Lekneshagen, er midlertidig stengt.

Og i et leserinnlegg sist uke, skrev fastlege Vladimir Jevtic at det helt klart er et udekket behov.

– ... det er flere titalls søkere til de tilgjengelige leilighetene og lang ventetid på institusjonsplass.

Jevtic roser Vestvågøy Pensjonistforening for at de tidligere i måneden protesterte mot nedleggelsene av institusjonsplasser i kommunen.

Kommuneledelsen ved kommunalsjef Lars Pleym Ludvigsen, har både i politiske møter og i avisspaltene, vist til at kommunen nå har fått et nytt botilbud til eldre. Et tilbud de tidligere har manglet. Kommuneledelsen ser derfor på det nye tilbudet, som en styrking. Jevtic viser på sin side til at dette ikke er noe argument for å bygge ned institusjonsplassene – og ser sammenhengen med flere kostnadskrevende, utskrivingsklare pasienter. Disse ligger over tiden på sykehuset fordi kommunen ikke kan ta dem imot. De samme bekymringene ble uttrykt i sist ukes kommunestyremøte.

Artikkeltags