Gå til sidens hovedinnhold

Håpet å berge havørna

Artikkelen er over 8 år gammel

Richard Fredriksen håpet i det lengste at redningsaksjonen hans skulle berge havørna.

Han var på vei for å lete etter sauer mellom Kilan og Strømøya i Flakstad da han hørte lyder. Oppe i det tre meter høye treet fikk han øye på ørna. Vingen var brukket.

– Jeg kom meg opp i treet, og fikk grepet den om halsen og rundt bena. Det ble et lite basketak for å få tak i føttene. Det er krefter i havørna, selv om denne er ung og neppe mer enn syv- åtte kilo. Mens jeg holdt på kretset fire-fem ørner over treet, forteller fiskeren og bonden fra Vikten.

Han tenke først på å ta livet av fuglen. Men endte opp med å gå halvannen time med rovfuglen i hendene.

– Se, det er en flott fugl. Jeg håpet det var en sjanse for at den kunne bli bra. Jeg har holdt små ørnunger før. men dette er første gang jeg holder en nesten voksen ørn i hendene. Ifølge Børge Klevstad, som representerer Statens Naturoppsyn i Vestvågøy, var havørna trolig født i år. Klevstad er den som budsendes når det er funnet dyr eller fugler, og finnerne er usikker på hva de skal gjøre. I?Kilan var naturoppsynsmannen klar:

– Denne havørna blir aldri bra igjen. Den må dessverre avlives, lød dommen før han selv satte den ut i livet.

– Jeg skulle gjerne hatt den utstoppet, sier Richard Fredriksen.

– Det kan du søke om, anbefaler Klevstad.

Fiskerbonden fra Vikten har ofte nærkontakt med havørn på havet. Selv om fuglen forsyner seg med lam, tviler han på at havørna tar livet av dyrene.

– Det er det vel mest kongeørn som gjør. Men se på klørne. Når de settes inn i en sauekropp rives den opp. Jeg fikk kjenne det da de traff foten, sier Richard Fredriksen.

Havørn er totalfredet. Fra 1900–2200 hekkende par for 12 år siden, har antallet økt. Ca. 40 prosent av bestandene hekker i Norrland.

Bodø har verdens tetteste populasjon av havørn, og fått tittelen “havørnbyen”. Havørn kan bli opp til 50 år.