"Heiko" har fått besøk av hai

 "Heiko" har fått besøk i Husvågen. Kanskje er det en håbrann den skal dele matfatet med.

"Heiko" har fått besøk i Husvågen. Kanskje er det en håbrann den skal dele matfatet med. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Har du bilder av haien i Husvågen - ta kontakt med Lofotposten.

DEL

Har du bilder av den andre "hvalen"- ta kontakt med Lofotposten.

Et halvt hundre mennesker fikk plutselig se at "Heiko" endret adferd søndag kveld og gikk i luften like innenfor brua over Husvågen.

Tidligere på dagen hadde den gått samme rundene i den innadgående strømmen. Runde etter runde. På hver runde var den oppe like over vannskorpa en eller to ganger. Alt foregikk i et bedagelig tempo.

Plutselig er den i luften. Samtidig ankommer Geir Nøtnes. Mangeårig hvalkjøper og nå fotograf. Han har tatt utallige foto av både hval og ørn de senere år.

- Nei, det der var ingen vågekval, sier han og er mer sikker når dyret kommer opp ti minutter senere i et nytt sprang.

Ikke hval men hai

Like etter ser vi vågekvalen bryte vannskorpa 100 meter bak om, i sitt bedagelige tempo, slik den har gjort utallige ganger tidligere på dagen. Det er to kvaler i Husvågen.

-Tror nok ikke det er kval. Det kan være en håbrann. Det er ikke så lett å fastslå når man har den i synet så kort tid. Men adferden ligner mest på håbrann, sier Nøtnes, og etter en søk på nettet blir han sterkere i troen på at "Heiko" har fått besøk av en håbrann. Det er en hai som som tilhører håbrannfamilien. Den er utbredt i tempererte og kalde hav over hele verden. I Norge kan den oppnå en lengde på ca. 3 m. Og den som hoppet inne i Husvågen var nettopp på denne størrelsen, kanskje litt mindre.

Hvalforsker Heike Vester kan heller ikke hjelpe oss å fastslå hvilken art som har gitt «Heiko» selskap i Husvågen før hun har sett haien.

Lofotposten følger opp saken.

Artikkeltags