Ragnhild Lie er kanskje mest kjent som multikunstner, men hun har alltid vært interessert i ull. Hun har vevet og holdt på med ull siden ungdomsskolen, da hun gikk sitt første billedvevkurs. Hun har jobbet på ullvarefabrikk, hun er utdannet tekstilkunstner med seks års høyskoleutdanning, og har også gått halvannet år på husflidsskole.

Nå vil hun skape et levebrød av interessen, ved å «foredle» en gammel råvare fra Lofoten: Saueull. Garnet «Lofoten Wool» ble lansert i sommer under Querinifestivalen på Røst. Det er her Lie henter ulla, fra sauer som beiter ute året rundt på holmer i havet.

– Jeg bruker ull fra Iren Torsteinsen, Torill Jørgensen og Steinar og Gladys Mørk. Ulla fra sauene deres klassifiseres som A1, helårsull av første klasse, og er ekstra luftig, spenstig, hvit og myk på grunn av nærheten til havet, sier Lie.

Fraktes med sjark

I fjor var hun en av tre initiativtakere til prosjektet Lofoten Kompetansesenter for Ull, som fikk støtte blant annet fra kvinnemillionen i Nordland fylkeskommune for å se på muligheter for kommersiell utnyttelse av ull fra Lofoten.

– Forprosjektet ble avsluttet i vår. Etter det har vi delt oss, og jeg er i ferd med å etablere et AS, sier Lie.

Lofoten Wool and Art AS skal produsere garn og oppskrifter, med inspirasjon fra gammel kystkultur. Testproduksjonen er på 109 kilo garn.

– Steinar Mørk fylte sjarken med ett tonn ull nettopp, og leverte det til Fatland på Storeidøya. Her blir ulla sortert, før jeg plukker ut den beste ulla som skal bli garn, sier hun.

Inspirert av kystkultur

Ulla ble deretter sendt til Hillesvåg Ullvarefabrikk på Vestlandet, hvor garnet ble spunnet. Lie har selv designet logo og «magebelte» til garnet.

Garnet finnes i tre naturlige farger: Snykvit, Steingjerde og Skarv, og både som én, to og tretrådet. Mormors Hus på Bøstad og Sareptas Hus på Ballstad selger garnet. Det samme gjør nettbutikken Lovelo, en digital markedsplass for småskalaprodusenter i Lofoten og Vesterålen.

– Jeg kommer også til å være på en del markeder, sier Ragnhild Lie.

Hvor går veien videre?

– I første omgang vil vi samle inn mer ull fra villsau og utvikle et luftig og tykt garn. Villsauull er ikke A4. Den varierer fra sesong til sesong, og kan være alt fra myk og fin til svært slitesterk, sier hun.

Parallelt pågår arbeidet med utvikling av strikkemønstre, blant annet i samarbeid med Mormors Hus.

– Jeg henter inspirasjon i gammel kystkultur. At folk kunne spinne garn av ull, har vært en forutsetning for å leve her, sier hun.

I høst kan du være med på Lofoten strikker i Lofotposten. Her kan leserne vise fram egne strikkeprosjekter, og hver uke trekker vi ut en vinner som får 1 kilo garn fra Lofoten Wool.

Se lofotposten.no/lofotenstrikker for å se på bilder, laste opp og bidra!

Les lørdagskommentar fra Ingvil Valberg Tallaksen om #lofotenstrikker