Gå til sidens hovedinnhold

"Helsevesenet kan ikke behandle alt"

Artikkelen er over 7 år gammel

Over halvparten av befolkningen har erfart større eller mindre traumatiske opplevelser.

– Helsevesenet kan ikke behandle alt, sier psykiatrisk sykepleier og psykodramatiker Ingrid Engen som de siste årene har jobbet som kursholder.

Under tittelen “Tiden leger ikke alle sår” inviterer hun inntil seks personer til kurs hjemme i Olderfjorden i Vågan fredag til søndag denne uken for å lære om grunnleggende livsferdigheter. Etter at mennesker har opplevd traumatiske hendelser forekommer det at vedkommende reduserer eller mister kontakten med disse ferdighetene, sier Engen.

– Kurset har en kroppslig tilnærming, og det vil dermed være basert på en del konkrete øvelser som å sette grenser, få bakkekontakt, balanse. Dette er ikke en terapeutisk gruppe. Mange som har opplevd dramatiske hendelser bruker mye energi på å holde seg oppreist uten at de får bearbeid traumene. I verste fall kan det invalidisere folk. Kurset skal ikke lære deltakerne noe nytt. Det skal heller lære de hva som bor i dem, og forhåpentligvis gjøre deltakerne bedre i stand til å gå ut i hverdagen med større pågangsmot og optimisme.

Boken “Empatiboken - empati det som limer verden sammen» står sentralt i kurset. Den inneholder seks fagfolks anbefalinger om hvordan vi kan leve bedre liv ved å forbedre kontakten til oss selv gjennom “hjertets intelligens”, sier Engen.

– Boken og min egen kunnskap etter mange års arbeid innenfor feltet er basisen i kurset. Deltakerne skal ikke fortelle om sitt eget liv eller hendelser hvis de ikke ønsker, kurset har som mål å bli «herre i eget hus». Å bli mer nysgjerrig på seg selv, sier Ingrid Engen.

Kommentarer til denne saken