Her serveres kun lokal mat, med ny meny hver uke

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Med sin unike plassering midt i havgapet, har Restaurant Norveg tilgang på råvarer av ypperste klasse. Det vet kokkene å benytte seg av.

DEL

Kystmuseet Norveg står plantet i havet, i matfatet der mennesker gjennom 11.000 år har hentet sin føde. Restaurant Norveg følger denne tradisjonen – og kan friste med et bredt utvalg av havets mange delikatesser.

– Det er ikke mange i vår bransje som har tilgang på så fersk fisk som oss. Vi er utrolig heldige som har denne muligheten, fastslår kjøkkensjef Andreas Holmboe.

Bare lokale råvarer

Hver morgen kjører han den korte turen bort til fiskemottaket Rørvik Fisk – hvor bilen fylles med et utvalg av dagens fangst fra havets dyp.

Tilbake på kjøkkenet tilberedes varene med den største varsomhet for å oppnå det beste resultatet med utgangspunkt i råvarens opprinnelige smak, tekstur og konsistens.

– Vi bruker kun lokale råvarer her. Det gjør rettene litt mer eksklusive, mener Holmboe – som forteller at 80 prosent av innholdet på spisestedets meny går under kategorien sjømat.

– Vi serverer alt fra skrei, breiflabb og piggvar – til skate, uer og et utvalg av ulike skalldyr. For å nevne noe, ramser Holmboe opp.

– Noe lokalt økologisk kjøtt finnes også på menyen, men det er først og fremst fisk vi tilbyr. Pizza, pasta og kebab finner du ikke her. Vi kjører bevisst en nordisk linje hva gjelder utvalg av mat, fastslår viknaværingen.

Ny meny hver uke

Menyen på Restaurant Norveg endres fra uke til uke.

– Rettene på menyen avhenger av hvilken sesong vi er inne i og hvilke råvarer vi har tilgang på. Så enkelt er det, forklarer kjøkkensjef Holmboe.

Restaurant Norveg, som i år feirer 10-årsjubileum, har i utgangspunktet åpent kun i sommersesongen. Resten av året huser det sjarmerende Kystkulturmuseet diverse kurs, selskap og konferanser.

– Det er stor pågang og full rulle hele året, og det er akkurat slik vi vil ha det også, smiler Holmboe.

Ung duo på kjøkkenet

Han innrømmer at det var overveldende å overta rollen som kjøkkensjef for Restaurant Norveg som 23-åring i 2011.

– Det er jo et enormt ansvar som hviler på deg. Når det er sagt, er jeg jo på ingen måte alene. Vi er jo som en eneste stor familie vi som jobber her.

Spesielt framhever Holmboe sin fire år yngre kollega og andreårs kokkelærling, Tomasz Cieslik. Sammen styrer ungguttene skuta, som de eneste kokkene på Norveg.

– Tomasz er på mange måter like mye kjøkkensjef som meg. Vi har et utrolig godt samarbeid, og det må vi også ha dersom vi skal klare levere opp til forventningene, fastslår Holmboe.

De to kollegene tilbereder maten etter grunnleggende kokketeknikker – med moderne vrier etter dagens trender og egen kreativitet.

Mye av inspirasjonen henter de fra hagen. Mesteparten av urtene de bruker i matlaginga har de plantet selv.

– Vi har begge et utvalg av rundt 15–20 forskjellige urter i hagene våre. Hver dag plukker vi med oss ferske urter på veg til jobb. Utrolig artig å kunne gjøre det på denne måten, sier Tomasz.

Han tar også gjerne i bruk blomster fra egen hage til å pynte de ferdige matrettene med.

– Smak er det viktigste kriteriet når det kommer til mat, men en rett skal se innbydende ut også. Førsteinntrykket er viktig for den totale matopplevelsen, mener Cieslik.

Stas med skryt

Den travle sommersesongen på Norveg er allerede godt i gang. Det innebærer lange dager på jobb for restaurantens kokker – som forventer fullt hus hver eneste dag i den hektiske perioden.

– Lokalbefolkninga er flinke til å bruke oss, men det er først og fremst utenlandske turister som besøker oss i sommersesongen, forteller Andreas Holmboe.

Og tilbakemeldingene – de er det ingen ting å si på.

– Vi får mye skryt for maten – det er utrolig stas. Det er jo det det handler om i vårt yrke. Fornøyde kunder, oppsummerer Holmboe.

Fakta om stedet

 • Øyriket Vikna ligger på kysten nordvest i Nord-Trøndelag.
 • Kommunen består av nærmere 6.000 øyer, holmer og skjær. Det er bosetting på de største øyene. Disse, med unntak av Borgan, er knyttet sammen med bruer.
 • Den unike skjærgården byr på muligheter for rekreasjon og friluftsliv med bl.a. sjøfiske, dykking, padling, jakt og turgåing hele året. Rørvik, som er administrasjonsstedet, har trivelig gjestehavn for småbåter.
 • Vikna har de senere årene vært en vekstkommune med økende tilflytting og etablering av ny næringsvirksomhet.
 • Kommunen er et kommunikasjonsmessig knutepunkt i regionen, med gode flyforbindelser, daglige hurtigruteanløp, hurtigbåtforbindelse og god landvegs kommunikasjon.

Fakta om Norveg

 • Kystmuseet i Nord-Trøndelag –Norveg – er lokalisert i Vikna
 • Bygget er tegnet og konstruert av arkitekt Gudmundur Jonsson, og ble i 2005 nominert til EUs viktigste arkitekturpris; «Mies van der Rohe»
 • Kystkultursenteret Norveg er Nord-Trøndelag fylkes tusenårssted, og ble offisielt åpnet av Kong Harald V 16. juni 2004
 • Avdelinga er fordelt på tre lokaliteter, Rørvik, med handelsgården Berggården, med naust og brygger, det freda kulturmiljøet fiskeværet Sør-Gjæslingan og Vågsenget, samt et gårdsanlegg på Mellom-Vikna
 • Kystmuseet driver et omfattende formidlingsarbeid gjennom faste og temporære utstillinger

Dette kan du oppleve på museet:

 • Utstillinga «Landet med det store havet utenfor»
 • Skiftende utstillinger i Galleri Norveg
 • En smak av kyst i Restaurant Norveg
 • Kafe i handelsstedet Berggården i sommersesongen
 • Fortellerteateret «Å friste tilværelsen» i de gamle husene i Rørvik
 • Norsk Telemuseum Rørvik
 • For ytterligere informasjon, se kystmuseetnorveg.no

Artikkeltags