Barbro Stavang Erdahl har vært med å skape sitt eget bosted.

Torget i Kabelvåg er fullt av mennesker. Vinden blåser kaldt nedover ryggen, det er mørkt ute – og kjempestemning i bygda! Julegrana rager mot stjernene. Snart skal den tennes. Men først: Årets kabelvågværing skal æres!

– Årets kabelvågværing har trådd sine barnesko her, og vært aktiv innen idrett og musikk siden hun var barn, begynner leder i Kabelvåg innbyggerforening Jens Ringstad. Han har ennå ikke avslørt navnet, fortsatt er det mange som kunne passe til beskrivelsen.

– Hun dro herfra for å studere på 80-tallet, fikk to barn, vendte tilbake til Kabelvåg i 2002. En aktiv dame innen organisasjons- og bedriftslivet., fortsetter Ringstad. Konturene av prisvinneren blir klarere – kanskje aner man hvem det er?

Vår kabelvågværing var en pådriver for Filmfest Lofoten (som utviklet seg til Kunstfestivalen i Kabelvåg). Hun var med og sikret at Nordland kunst- og filmfagskole ikke ble underlagt den videregående skolen (noe som muliggjorde prosessen mot en høyere utdannelsesinstitusjon). Hun har stått på for barn og unge (blant annet med Eiliasbåten).

– Nå har dere kanskje gjettet hvem det er: Styreleder i Kabelvågkompaniet Barbro Stavang Erdahl.

Deler drømmer og ideer

– Det var veldig artig å få prisen, og det kom overraskende på, sier Erdahl i etterkant.

– Faren og søstera mi, som jeg spiste middag med like før, visste om dette, men sa ingenting. Så dårlig gjort! spøker hun.

Den aktive kvinnen sier selv at det er lite som skal til for å utgjøre en forskjell:

– Jeg ser tilbake og tenker: Jøss, var det ikke mer som skulle til? Det har vært mye arbeid, så klart – men bare man girer seg ut av det vanlige hverdagstrasket, så begynner ting å skje.

Erdahl hadde bodd ute i 16 år, da hun og familien bestemte seg for å flytte til Kabelvåg. En av grunnene til at de ville bo her, var nettopp ønsket om selv å aktivt skape bostedet.

– Samtidig tenker jeg det, at prisen deles med mange andre. Hvert år æres en av oss spesielt, men vi står hele tida på sammen. Vi deler tanker, drømmer og ideer. Det er slik vi former Kabelvåg, sier den stolte og ydmyke prisvinneren.