Mandag morgen ble en hvalross oppdaget på en merde ved Pundslett like ved Digermulen i Lofoten.

- jeg vil anslå at den veier mellom 500-700 kilo, og er litt over to meter lang, sier Morten Harald Eriksen, som sendte Lofotposten bilde av hvalrossen på merda.

Ble avlivet

- Hvalrossen hadde en svenskpilk i munnen, så det var tydelig at han hadde bitt på kroken hos noen. Han så også ut til å være i dårlig forfatning, forteller Eriksen.

- Han ble jaget på hav, men kom opp igjen. Derfor tok vi etter hvert kontakt med viltnemd og politi, og den ble avlivet, forteller han.

Eriksen har tidligere hørt om en hvalross som ble observert ved Eggum i Lofoten.

- Men det er mange år siden, og vi har aldri sett noen her før, sier han.

Sjeldent

- En hvalross i Lofoten er sjeldent, sier seniorforsker Christian Lydersen ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø.

Han har ikke oversikt over noen tidligere observasjoner i Lofoten, men fra tid til annen dukker det opp individer som har forvillet seg nedover norskekysten.

- Det finnes bestand på Svalbard og i Russland. Det er vanligst at det ellers blir observert enkelte dyr langs Finnmarkskysten, men blir mer uvanlig jo lengre sør de tar seg, sier Lydersen.

I påsken ble det observert en hvalross i Altafjorden, mens en annen ble funnet så langt sør som i Kristiansund nyttårsaften. Den sistnevnte ble også avlivet.

- Det ble nylig også gjort observasjoner av en havlross i Skottland. For noen år siden var det en som ble observert i Nederland, og en annen på Færøyene. Den på Færøyene ble merket, og den tok seg tilbake til Svalbard, forteller Lydersen.

1,2 tonn

I Norge har hvalross blitt observert så langt sør som i Oslofjorden, noen år tilbake i tid.

Lydersen forteller videre at når hvalross havner på villspor er det enkeltdyr som legger ut på tur.

- De drar sjeldent i flokk, sier hvalrosseksperten.

Voksene hanner kan veie oppimot 1,2 tonn, mens en voksen hunner kan veie over 850 kilo. De kan bli opp i mot 40 år gamle, ifølge Wikipedia.