I følge en ny Norstat-undersøkelse* mener 55 prosent i Nord-Norge at dagens ungdom jobber mindre enn foreldregenerasjonen, mens nesten annenhver nordlending mener ungdom må ta større lederansvar i samfunnet. Helt sjef-prisen etterlyser nå arbeidsom ungdom i Nordland som motbeviser fordommene.

Helt sjef er en arbeidslivspris for ungdom som viser arbeidsinnsats, engasjement og lederevner. På én uke har juryen mottatt 150 forslag til kandidater, men få av disse kommer fra Nordland.

- Målet er å løfte frem ungdom som ønsker å bidra i arbeidslivet og ta lederansvar. Vi har mottatt mange gode nominasjoner men savner kandidater fra Lofoten, sier tidligere NHO-president og juryleder i Helt sjef, Leif Frode Onarheim.

Vinneren kåres i Oslo i juni, der arbeids- og sosialminister Robert Eriksson også deltar.

Ungdomsmagasinet Spirit, restaurantkjeden McDonald’s og fagorganisasjonen Lederne står bak prisen.

Bare to nominert fra Nordland

Nesten halvparten av de nominerte kandidatene kommer fra Østlandet og flest er fra Oslo. Fra Nordland er det kun nominert to nominerte.

- Vi ønsker å øke interessen for lederskap blant unge basert på norske verdier og oppfordrer folk i Lofoten til å nominere ungdom de kjenner, sier Jan Olav Brekke, forbundsleder i Lederne.

I Helt sjef-juryen sitter tidligere NHO-president Leif Frode Onarheim, Paralympics-utøver Birgit Skarstein, motegründer Simen Staalnacke og Christina Nergaard i JobbUnder18.

Skeptiske i nord

Det er befolkningen nord i landet som er mest skeptisk til dagens ungdom. 45 prosent mener ungdom i dag er latere enn før. Det er 6 prosent over landsgjennomsnittet og 8 prosent over Oslo, som er mest positive til dagens unge. Initiativtakerne bak Helt sjef tror ungdom er bedre enn sitt rykte.

- I fjor mottok Helt sjef-prisen 400 nominasjoner på arbeidsomme ledertalenter, 15 av disse var fra Nordland. Vår erfaring er at norsk ungdom jobber hardt, sier Margaret Brusletto, kommunikasjons- og personaldirektør i McDonald’s.

Trenger ikke dress og slips

Vinneren av Helt sjef får 10.000 kroner, egen ledercoach og en inspirasjonsreise. I 2013 var det den 24-årige bakerigründeren fra Dokka, Kim Røbergshagen, som gikk til topps.

- Fokuset er på «vanlig» ungdom. Man trenger ikke mastergrad, dress og slips for å vinne. Det holder å ha guts og vise initiativ, sier Christina Fraas, prosjektansvarlig i ungdomsmagasinet Spirit.

På kampanjesiden fb.com/heltsjef kan man nominere ungdom man kjenner til prisen.

Om Helt Sjef:

  • En arbeidslivs- og inspirasjonspris for ungdom, som arrangeres for andre gang i 2014
  • Deles ut til en yrkesaktiv person under 30 år som er et inspirerende og initiativrikt lederemne.
  • Prisen skal øke interessen for lederskap blant unge basert på norske verdier og inspirere ungdom til å skape seg en karriere
  • Er et samarbeid mellom Ungdomsmagasinet Spirit, McDonald’s og fag- og interesseorganisasjonen Lederne
  • En folkeavstemming og en fagjury bestående av Leif Frode Onarheim, Birgit Skarstein og Simen Staalnacke, Alf Inge Stiansen og Christina Neergaard skal kåre vinneren.
  • McDonald’s Norge AS har over 2000 medarbeidere i Norge. Hovedandelen er mellom 16 og 25 år.
  • Lederne organiserer 17.000 medlemmer og er organisasjonen for Norges ledende og betrodde ansatte.
  • Spirit er Norges største magasin for ungdom. Bladet distribueres i et opplag på 40.000, på over 750 steder i Norge.

*Kilder: 1) Norstat-undersøkelse gjennomført på vegne av «Helt Sjef» april 2014, blant et representativt utvalg av Norges befolkning.