Gå til sidens hovedinnhold

I dette friområdet sier politikerne "ja" til boligfelt

Artikkelen er over 6 år gammel

Kommunestyret vil ha boliger i friområdet.

Kommunestyrepolitikerne sa mandag «ja» til Pål Arntzens utbyggingsprosjekt i Ursvika. Arntzen ønsker å bygge 11 hus og en boligblokk på det som i dag er et populært friområde mot havet. Bare en kommunestyrerepresentant, Rødts Gunnar Aarstein, stemte mot.

Sterke protester

Det har kommet sterke protester mot planprogrammet som først ble lagt ut, både fra naboer og fra det statlige organet Fylkesmannen.

– Flere personer har tidligere kontaktet kommunen med ønske om å sette opp bygg i Ursvika. Disse har fått klar tilbakemelding om at slik omregulering vil være uaktuell for dette området. Hvorfor vil NPU (planutvalget i kommunen) vurdere søknaden fra nettopp denne utbyggeren? spurte Smedvika Vel i et innspill i august i fjor.

– I løpet av de siste to generasjonene har store deler av de sentrumsnære naturområdene i Kabelvåg blitt bebygd: Brurberget, Alterosen, Finneset, Kortvika, Åvika og Smedvika. Skeiodden, Kreta og Ursvika står kanskje for tur, og Rekøya er i ferd med å bli singel og fyllmasse. Kunne det ikke være fornuftig og ta en tenkepause og la tida modne saken – eller la våre barn og unge få et ord med i laget? spurte Magne Eriksen på samme tid.

– Disse som tjener så mye gryn kan se på andre områder, og ikke på Ursvika, som vi som bor her bruker til turområde hver dag, skrev en flittig turgåer.

Mister troen

– For min del er jeg begynt å miste troen på at det er verdt å engasjere seg. Vi stiller mot et system vi ikke har sjanse til å påvirke, sukker Mariann Mikkelsen.

Hennes hus ligger ikke kloss inntil utbyggingsfeltet, men hun bruker Ursvika ofte.

– Er det et friområde som folk benytter seg av, så er det dette. Jeg fatter ikke at man må bebygge akkurat her. I sentrum av Kabelvåg står samtidig tomme tomter etter brann. Disse er jo skjemmende og burde bygges på.

Mikkelsen understreker at hun på ingen måte er negativ til flere hus i Kabelvåg i seg selv.

– Men jeg synes ikke kommunen er konsekvent. Man er tverr på de minste tiltak fra vanlige folk, men tillater en slik storutbygging i friområdet.

Positivt

Politikerne i planutvalget forberedte saken til kommunestyret. Utvalget – med unntak av SVs Per Mikal Hilmo – mener ulempene ved å bygge ut blir kompensert ved at området legges til rette for dem som ikke er så gode til beins. Videre mener de det er positivt at det åpnes for boliger i et slikt attraktivt område.

Fylkesmannens innvendinger er av samme art som naboenes, noe som fortsatt kan hindre boligfeltet i å bli realisert.

– La det negative ligge

Utbygger Pål Arntzen vil tiltrekke ressurssterke folk til Kabelvåg.

– Dersom folk vil bygge i Kabelvåg sentrum, er de vel hjertelig velkomne til det. Men det er ikke interessant for meg, sier utbygger Pål Arntzen.

– Jeg er fornøyd med å ha fått min byggetillatelse, som jeg har arbeidet for i to år nå.

Arntzen er lei av det negative fokuset på det planlagte boligfeltet.

– Vi har problemer med innbyggertallet i Kabelvåg. Boplassen er attraktiv, men vi trenger flere boliger. Hus med utsikt mot havet vil tiltrekke seg mennesker med ressurser. Om vi bare skal basere oss på flyktninger, så vil ikke det holde i lengden.

Om befolkningen går ned, får det negative ringvirkninger, framhever utbyggeren.

– Det går ut over butikken og næringene. Jeg synes vi skal la det negative ligge, og heller gi et positivt pust til nærmiljøet.

Kommentarer til denne saken