Innendørs lykke

Sabina Jacobsson midt i et arabisk interiør med utsikt mot de kunstige skibakkene i «Ski Dubai». Dett er en del av utstillingen  som vises i tiden 12. september - 26. oktober.

Sabina Jacobsson midt i et arabisk interiør med utsikt mot de kunstige skibakkene i «Ski Dubai». Dett er en del av utstillingen som vises i tiden 12. september - 26. oktober. Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

Sabina Jacobsson har studert kunstige snølandskap i Dubai. Nå viser hun det kunstige midt i det ekte. Dubai og Lofoten har noe felles.

DEL

- Jeg hadde lyst å vise arbeidene mine fra Dubai i Nord-Norge, i det naturlige landskapet. Mens turistene strømmer til Dubai for å la seg fascinere av kunstige innendørs alpelandskap og skibakker, kommer de til Lofoten for å se på det ekte og naturlige.

Sabina Jacobsson er opprinnelig svensk, men har tatt sin kunstutdannelse i Norge. Og her har hun blitt etter at hun var ferdig med studiene. Hennes siste prosjekt er en blanding av installasjon, foto og video, og åpnes i Nordnorsk Kunstnersenter i Svolvær på fredag.

Tre uker har Sabina tilbrakt i skibakkene i Dubai for å fotografere, filme og intervjue folk som har besøkt «Ski Dubai», et enormt innendørs skianlegg. I tillegg har hun sett på planene og skissene for «Dubai Land», et slags arabisk Disneyland. Her vil man bygge opp kjente attraksjoner fra andre verdensdeler og storbyer. Som en del av «Dubai Land» bygges et nytt vinterlandskap, «Ski Doom» under en kolossal glasskuppel. Dette skal stå ferdig i 2010.

- Hva vil du si med denne utstillingen?

- Jeg har vært opptatt av ulike innendørsanlegg i flere år, og i 2006 laget jeg et prosjekt om en hangar i Berlin hvor man har skapt en tropisk øy, med hvite strender og bademuligheter. Her er temperaturen rundt 30 grader, og folk kan telte på stranden, eller bo noen dager i en stråhytte. Mange tiltrekkes av slike kunstige univers. Mens vi her i Europa forsøker å gjenskape tropene, lager de kunstige snølandskap på andre siden av jorden. Disse kunstige omgivelsene fyller drømmer og behov, uten at folk trenger å dra dit fysisk. De kan få opplevelsene like i nærheten, i stedet for å dra timevis med fly. En svensk forsker mener at i verste fall kan det bli slutt vinterlandskapet og skianleggene fordi klimaendringene gjør at det blir varmere og snøen uteblir, først i Sverige, så i Norge. Hva skjer da? Trenger vi slalåmbakkene? Vil de bli bygd opp innomhus?

Sabina ønsker å vise kontrastene. Hun vil at tilskuerne skal tenke selv, og trekke sine egne slutninger. Videoene som vises på utstillingen er intervjuer med folk hun traff inne i skibakkene i «Ski Dubai».

- Har man ubegrenset med penger, og billig importert arbeidskraft slik som i Emiratene, er det faktisk ingen grenser for hva man kan bygge. Hele byen Dubai er jo bygd opp i løpet av bare 17 år i et område hvor det før var sand og ørken.

Artikkeltags