[email protected]

tlf. 76 06 78 17

Tre fullastete trailere har levert isblokker til Dobbelfrysa i Svolvær hvor isbaren innredes. Nå er det internasjonale korpset av isskulptører i gang med å utforme og dekorere isblokkene. Prosessen med arbeidet er så særegent at dette vil ikke prosjektleder Hans Petter Solvei dele med oss.

- Vi har fire isskulptører som kommer fra Australia, Litauen, Estland og Sverige. Hver av dem har helt unikt verktøy og kunsten de utfører er veldig spesiell, sier Solvei.

Han viser oss en av isblokken på om lag en meter ganger 50 centimeter hvor en torsk stikker hodet inn. Den innvendige skulpturen er langt fra ferdig, men utrolig vakker i den glassklare isen.

- Vi er blitt veldig godt mottatt lokalt, både av kommunen og næringslivet. Vi fikk tillatelse å skjære is på Kongsvannet, men isen holdt ikke den kvaliteten vi var ute etter. På grunn av mye ulik nedbør og vind var den for grå. Det eneste stedet vi fant egnet is mellom Alta og Nordland var i Bodø. Nå har vi fått den isen vi har behov for på plass i Svolvær, sier Solvei.

Lokaliseringen til Svolvær for dette unike prosjektet begrunner Solvei med at man hadde alt her.

- Her fantes fryselager, turister og tilgjengelighet. Vårt firma Magic North leverer mye til Svolvær i form av kurs og konferanser. I tillegg legger Hurtigruten til 100 meter unna. Dette er det eneste stedet i Norge hvor Hurtigruten ligger en time ved kai på den beste tiden om kvelden, både på nord og sør. I tillegg vil vi bli naboer til det kommende kulturhus, med de muligheter kurs- og konferansefasilitetene gir. Derfor valgte vi Svolvær til den første helårlige isbaren, sier prosjektlederen.

Det finnes en liten isbar i Stockholm. Men den mangler på sin side et tema for virksomheten. Det vil ikke isbaren i Svolvær gjøre.

Temaet i baren vil være livet i Lofoten, framsatt ved hjelp av isskulpturer, lyd og lyseffekter. Blant annet kommer det til å være nordlys i taket for å skape den rette stemningen både sommer og vinter.

Isbaren er fortsatt bare en byggeplass. Men noe begynner å ta form. I en fiskehjelle henger allerede en del tørrfisk. Iskalde og gjennomsiktige. En nordlandsbåt på om lag fem meter er i ferd med å ta form.

Det blir bygd en resepsjon og toalettanlegg i inngangspartiet. Her får gjestene utlevert fottøy, votter og varme klær før de entrer isbaren. Selv om menyen ikke er klar så vil «whisky on the rocks» helt sikkert stå på menyen.

Det blir ingen ansatte i oppvasken fordi glassene smelter etter bruk.

Prosjektleder Hans Petter Solvei sitter på fundamentet av det som skal bli en Nordlandsbåt.

foto: gullik maas pedersen