Jan Egil hjelper deg om du eller dine blir syk i jula

Fra venstre sykepleier Marit Rasmussen, sykepleier Svolveig Olsen,  sykepleier Ann Karin Tønder, assisterende enhetsleder Meret Johansen og sykepleier Anne Lise Eilertsen. Her er de sammen med fungerende klinikksjef Helmer Jakobsen og avdelingsleder Irene Flatvoll-Pedersen

Fra venstre sykepleier Marit Rasmussen, sykepleier Svolveig Olsen, sykepleier Ann Karin Tønder, assisterende enhetsleder Meret Johansen og sykepleier Anne Lise Eilertsen. Her er de sammen med fungerende klinikksjef Helmer Jakobsen og avdelingsleder Irene Flatvoll-Pedersen Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

Når jula ringes inn, er det mange som er på jobb. På akuttmottaket til Nordlandssykehuset er de klare.

Her er det 10 sykepleiere som er på jobb når vi andre går til bords for å nyte julemiddagen. Tre av dem sitter på AMK-sentralen, klare for å ta imot nødmeldinger fra Salten, Lofoten og Vesterålen. I tillegg er det fire leger fra medisinsk- og kirurgisk klinikker på jobb på akuttmottaket.

Sykepleier Ann Karin

Avisa Nordland har spurt Nordlandssykehuset om hvor mange de har på jobb når jula ringes inn. Noe tall har vi ikke fått, men når julefreden senker seg, pleier det å være rolig i alle fall her på akuttmottaket.

– Det går gjerne noen timer uten at vi har så mye å gjøre etter at jula ringes inn. Men så starter det, sier avdelingsleder Irene Flatvoll-Pedersen.

Noen trenger hjelp fordi de har forspist seg. Andre igjen er veldig syke, men venter i det lengste med å be om hjelp fordi de gjerne vil ha de første timene av jula hjemme.

Sykepleier Ann Karin Tønder er på jobb når høytiden ringes inn i dag.

– Jeg har jobbet slik i alle år. Det går helt fint. Jeg skal faktisk jobbe fra lille julaften til og med tredje juledag. Men så får jeg åtte dager fri, det er jo det som er gulroten, sier hun.

AMK-sentralen

På AMK-sentralen møter vi sykepleier Jan Egil Kaspersen. I år er det hans tur til å være på jobb når høytiden starter.

– Jeg skulle jo gjerne vært hjemme med min datter og kone. Men sånn er det bare, sier han.

Når jula ringes inn, sitter han sammen med to andre på AMK-sentralen og sørger for at folk i hele distriktet til helseforetaket får den hjelpen de trenger.

– Vi merker særlig i jula at mange sitter alene. Da er det noen som ringer oss på nødnummeret 113 bare for å prate. Vi strekkes oss langt i kveld, sier han.

Beredskap

I Bodø kommune er mange på jobb i sykehjem og i hjemmetjenesten når jula ringes inn. I juledagene er det rundt 200 som må på jobb. Også hos byteknikk er det beredskap for problemer med vei, vann og avløp. På flyplassen er ni personer på jobb når jula ringes inn. Av disse er det sju på jobb i kontrollsenteret. Siste ruteflyet skal lande klokken 14.34 i dag, så kvelden blir rolig. Men lufthavna er åpen for ambulansefly, redningsoppdrag og Forsvaret.

I Bodø fengsel har både ekstrabetjent Espen Almbakk og aspirant Else Haslestad meldt seg frivillig til å være på jobb når jula ringes inn. Det er gode penger å tjene. I tillegg får både innsatte og ansatte servert både ribbe og riskrem. Haslestad tror det blir spesielt å jobbe i fengselet når jula ringes inn.

– Mange innsatte sliter, for noen med barn og familie, kan det være ekstra tungt i kveld, sier hun.

Sikkerhet

Av sikkerhetsmessige grunner vil ikke fengselsledelsen oppgi hvor mange ansatte som er på jobb i jula. Men på kjøkkenet i fengselet skal kokk Vidar Grenheim fikse ribben. Det er mye snakk om julemiddagen her. Og gaver. Før julemiddagen får alle innsatte julegaver blant annet fra Røde Kors.

– Det blir en spesiell stemning her julaften, og innsatte som ikke får noen hilsen til jul, får litt ekstra oppmerksomhet, sier fengselsinspektør Roger Leifseth.

I formiddag er det travelt for ambulansearbeidere til Nordlandssykehuset.

Gir julegaver

– Vi prøver å gjøre en ekstra innsats julaften. Ligger noen på det siste, og vil gjerne hjem på julaften, så kjører vi dem hjem og henter dem tilbake til sykehuset senere på kvelden. Vi strekker oss så langt vi kan, sier fungerende klinikksjef for prehospital klinikk, Helmer Jakobsen.

I kveld er seks ambulansearbeidere på vakt. To ambulanser står klare for innsats i Bodø by, en står klar på Tverlandet. På legevakten i Bodø er to sykepleiere og en lege på jobb klokken 17. Bemanningen økes noe i jula når legekontorene holder stengt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken