– Jeg blir å selge skiene mine, nå kan jeg jo sykle i løypa i stedet

Tommy Amundsen (til venstre) og Mathias Aulie Larsen med kanskje de to første fatbikes som blir brukt i Lofoten. Begge foto: Jon Olav Larsen

Tommy Amundsen (til venstre) og Mathias Aulie Larsen med kanskje de to første fatbikes som blir brukt i Lofoten. Begge foto: Jon Olav Larsen Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Sykkelfenomenet fatbike har kommet til Lofoten.

DEL

Lofotposten møter Tommy Amundsen (29) og Mathias Aulie Larsen (15) i lysløypa ved Lofothallen. I stedet for ski bruker de fatbike, en sykkel med megabrede dekk som gjør den ypperlig for sykling på snø, sand og i gjørme.

De to terrengsyklistene forteller at fatbike har tatt helt av i Norge i år, men de vet ikke om noen andre i Lofoten som har den enda.

– Leverandørene har gått tom for sykler. Faren til Mathias kjøpte deres for en måneds tid siden, den ble hentet fra Tromsø. Da ringte jeg rundt til alle butikkene her til lands for å få meg en selv, men den var utsolgt over alt. Nå har jeg fått tak i en 2014-modell som kommer rett fra fabrikken, sier Tommy.

De første fatbikes ble satt sammen i Alaska på 1990-tallet fordi lokale syklister ville bruke løypene til hundekjørerne. I 2005 kom den første masseproduserte tjukkassykkelen på markedet, og til neste år kommer de fleste store sykkelmerkene med egne versjoner.

Overrasket

Når Lofotposten treffer de to kompisene har Tommy hatt sin fete sykkel i tre dager. På den tiden har han unnagjort hele 150 kilometer på doningen han punget ut 17 tusinger for. De fleste av disse kilometerne er rullet i skiløypene i Stamsund og på Leknes. På grunn av fatbikes store bæreevne, blir sporene den etterlater seg i løypa minimale.

– Du kan ikke bruke vanlig terrengsykkel i snøen, men den her har jo over dobbelt så brede dekk, 10 cm brede, sier Tommy.

Er den tung å sykle på?

– Det tenker alle når de ser den. Så jeg var overrasket da jeg trådde de første rundene på asfalten. Det er utrolig lett. Også justerer du lufttrykket, med mindre luft flyter den bedre på snøen. Skal du bruke den på stier eller sommerføre er det bare å peise dekkene harde.

Over 60 km/t

Tommy mener du får en flyt i langrennsløypa med fatbike som du ikke får på ski.

– Jeg kjørte ned en bakke i Stamsund med sykkelen der jeg hadde over 60 kilometer i timen. En annen bakke der er så bratt at du ikke kan gå opp der på ski, men jeg klarte å sykle opp. Den er knallbratt, jeg trodde ikke det skulle gå an. Det er et utrolig godt grep i de dekkene.

Nylig lanserte Leknes Skiklubb «Ti på Gammen» og «Ti på Gapahuken» for å få folk til å gå mer på ski. Men Tommy og Mathias planlegger å bruke tjukkassykler for å få de til sammen 20 klippene i de to klippekortene. Så snart det blir nok snø, blir det kjørt opp løyper helt til gammen ved Kringgårdsvannet, sju og en halv kilometer fra Lofothallen.

Tanken på fatbike i vinterfjellet får Tommy til å drømme.

– Tenk deg i vinter når vi skal sykle på tur opp til gammen med termos i sekken og kose oss med kakao og kvikklunsj. Det blir tøft, det gleder jeg meg til. Og så kommer de der skifolkene som tilfeldigvis har smurt feil den dagen, men det har ikke vi. Og på hjemveien er det bare å dundre ned fra gammen. Det tror jeg blir greier!

Artikkeltags