- Jeg var uønsket

Artikkelen er over 17 år gammel

- Når overvåkingspolitiet først valgte å overvåke meg, synes jeg det har gått glipp av en del sentrale opplysninger. Blant annet er det gått hus forbi at Akp (m-l) ga beskjed om at jeg aldri måtte komme i posisjon innad i partiet.

DEL
Det sier Jens Andvig (77) til Lofotposten. I april fikk han utlevert mappen om seg selv, etter at Lund-kommisjonen i 1996 åpnet for slik praksis. Ingen av de skriv og notater som var tatt med i den 40 siders tykke mappen overrasket den aldrende kommunisten. Derimot var det visse mangler:

FOR liberal
- Like etter at Svein Olsen, Halvdan Søberg, min kone Asbjørg og jeg selv startet Vågan Akp i 1973, ga Svein meg beskjed om at partiet ikke ville ha meg i noen som helst fremskutt posisjon. Bakgrunnen var nok min sterkt uttrykte liberalisme for en del av Akp`s politikk. Hva annet enn liberalistisk tankegang kunne du forvente etter at jeg i epoken 1945-65 hadde levd med kommunistisk antipropaganda. Dermed ble jeg betraktet som uavhengig, som var en korrekt observasjon.
- Kan det tenkes at du ikke har fått alt materiale?
- Det overrasker meg at det i de avgraderte dokumentene ikke kommer frem hvorfor jeg snudde politisk og ble kommunist. Jeg har i flere intervjuer sagt at det ene og alene skyldtes seksdagerskrigen i 1967 da Israel benyttet sjansen til å utvide seg. Det hører med til historien at jeg bare to år tidligere stemte Høyre ved stortingsvalget.
- Føler du årene fra 1970 og frem til i dag som tunge?
- Nei, selv om jeg vet at visse krefter ville kaste meg ut av skolen som lektor. Jeg forsto etter hvert hvor ille mye av stoffet i engelsk pensum var. Men jeg valgte å være lojal. Det paradoksale i striden rundt politisk virksomhet av lærere, var at Olav Hoaas på Stokmarknes ble kastet da det var meg de ville ta. Som kjent sto Hoaas og jeg selv for vidt forskjellige politiske syn. Dette er også elementer som normalt burde være i overvåkingspolitiets mappe, sier han.

Avlyttet
- Gjør du noe med dette?
- Jeg vurderer å ta kontakt med Erling Folkvord for om mulig å få ut eventuelt annet materiale som Innsynsutvalget ikke vil gi meg, sier Jens Andvig og fortsetter:
- Dessuten er jeg overbevist om at jeg i flere år var telefonavlyttet, noe jeg heller ikke kan finne i «min» mappe, sier han.
Men mappen om Jens og til dels også Asbjørg Andvig er like fullt spennende lesning. Sommerleirene i regi av Akp og Rød Ungdom inneholder detaljer om deltakere, deres bevegelser, biler som sto parkert med tildekkede registreringsnummer, medlemmenes dekknavn og hvilke inntekter partiet hadde ved diverse salg under leirene.
Videre inneholder overvåkingspolitiets arkiver navn på Akp og senere RV`s lister ved fylkestings-og stortingsvalg. Jens Andvig blir ved flere anledninger betraktet som ideologisk partileder i Vågan, vi får vite at han er bror til daværende justisminister Inger Louise Valle og alle fem barn er tatt med.

Klarert
- Man må jo lure på verdien av et slikt arkiv når vår eldste sønn, Jens Christopher (54) er tatt med. Han er i dag engasjert ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, har skrevet mye om industrispionasje og har blant mye annet bak seg et engasjement for Verdensbanken. Vi må vel forutsette at han etter hvert ble sikkerhetspolitisk klarert, sier Jens Andvig.
- Hvor farlig var egentlig et slikt parti som benyttet nær sagt en hver anledning til å love væpnet revolusjon?
- Uttrykket oppsto da Allende ble styrtet av hæren i Chile. Da ble væpnet revolusjon en ABC for å tilrive seg makt, og vi mente med stort alvor at vårt parti ville være et bra hjemsted mot kapitalistisk globalisering.

Kanskje feil
- Skremte dere ikke folket bort med et slikt uttrykk?
- I dag innser jeg at det kanskje var feil, selv om det aldri kunne være snakk om våpentrening. Uansett vil jeg hevde at «væpnet revolusjon» bare var tull som taktisk parole. Imidlertid må vi ikke glemme at vi den gang var midt i den kalde krigen, hvor trusselen fra Sovjet var der hele tiden, sier han og presiserer:
- Jeg tror nok vi gjorde en feil da vi markerte oss så sterkt mot Sovjet og for China. Maodyrkelsen ble altfor fremtredende for et parti som først og fremst ville fremstå som et ærlig forsøk på å være et klasseparti for arbeiderne. Vi så dessverre ikke virkeligheten klart nok - nemlig at hele 1900-tallet var en klassekamp hvor den borgerlige fløy vant terreng gjennom to verdenskriger.

Erstatter SV?
- Hva skjer med Akp (m-l) eller Rød Valgallianse?
- Akp vil knapt bli en parentes i verdenshistorien, mens de kommunistiske tanker for evig vil bli en del av vår historie. Her hjemme tror jeg nok at RV kan utvikles til et nytt SV. I strukturen er jo RV et borgerlig parti. Så med eller uten Overvåkingspolitiets hjelp, tror jeg det er grunnlag for større oppslutning, sier Jens Andvig.

Mistanke
Når Jens Andvig skulle hente lørdagsutgaven av Akp (m-l)-avisen Klassekampen på flyplassen i Svolvær, burde han skifte bil underveis for ikke å vekke mistanke.
Dette var én av de retningslinjene som den nå 77 år gamle kommunisten fikk fra partiet. Men akkurat denne henstillingen fulgte han aldri.
- Alle visste jo at jeg solgte avisen på torget i Svolvær. Jeg syntes kort og godt at bilskifte var noe tull, sier han i dag.
Like fullt hadde partiet en sikkerhetsinstruks. I overvåkingspolitiets mappe om Jens Andvig finner vi eksempelvis:
Nyt minimalt med alkohol.
Bruk minimalt skriftlig materiale.
Bruk alltid dekknavn, og skift navn ofte.
Gå ikke i store grupper til møter.
Bruk ikke telefonen til innkalling.
Send ikke innkalling i posten.
Skift ofte møtelokaler.
Sørg for at møteprotokoller oppbevares sikkert.
Brenn alt unødvendig materiell.
Snakk ikke om partiets indre liv på offentlige steder.

Artikkeltags