Kjøpte Hitler-kunst?

- Denne akvarellen kjøpte jeg, og rammen inneholdt en hemmelighet, bildet er merket A. Hitler, Tyskland og datert 1940, sier William Hakvaag.

- Denne akvarellen kjøpte jeg, og rammen inneholdt en hemmelighet, bildet er merket A. Hitler, Tyskland og datert 1940, sier William Hakvaag. Foto:

Artikkelen er over 12 år gammel

William Hakvaag ved Lofoten Krigsminnemuseum kan ha kjøpt fire akvareller malt av selveste Adolf Hitler. SE HAKVAAG PÅ GROSVOLD FREDAG 21.25!

DEL

I så tilfelle har han skutt gullfuglen, for dette vil være mye verdt både som salgsobjekter, eller som trekkplastre til krigsminnemuséet i Svolvær han egenhendig har bygget opp gjennom flere tiår.

Den innrammede akvarellen kjøpte han på auksjon fra en dame i Tyskland, for en hyggelig pris, sier han til Lofotposten. Selgeren hadde fått bildet av sine besteforeldre i Tyskland, og motivet på bildet er hentet fra hennes hjemtrakter. Dette bildet er signert «A. Hitler, Tyskland, og er datert 1940.

Skjult skatt
Da han og en venn i Svolvær åpnet rammen som denne akvarellen var montert i, så falt fire nye akvareller ut av en dobbeltbunnet ramme. Disse fire akvarellene hadde motiver fra eventyrseriene til Walt Disney sine figurer «Rødhette og ulven» og «Pinnocio». Og de har initialene AH påsatt, noe som kan bety at dette er fire akvareller laget av selveste Adolf Hitler, den østerrikske korporalen som ble Tysklands hersker.

- Jeg vet at Hitler var veldig filminteressert, og hadde kopier av «Snøhvit og de syv dvergene» i hjemmet sitt, som filmskaper Leni Riefenstahl hadde fått av selveste Walt Disney. Selve bakgrunnshistorien gjør at jeg tror dette er ekte.

- Jeg har sjekket bildene med«blacklight», og dette viser at bildet er gammelt nok. Både «Snøhvit» og «Pinnocio» er oppstått i 1938 og i 1940, så tidspunktet for når dette er malt er historisk riktig, men man vet aldri. Man hadde forfalskninger av de såkalte «Hitlers dagbøker» som ble avslørte som utrolig gode bedragerier.

Originaler?
- Men jeg tror at dette kan være originaler, men det gjenstår å se. Håndskriften fra der Kaud mener han stemmer overens med Hitlers håndskrift, og sammenligninger med andre ting Hitler har malt.

- I alle fall er dette veldig spennende, og interessen fra hele verden har vært formidabel. Kanskje skal jeg dra til Oslo og delta i «Grosvold» på lørdagskvelden. Det er ennå ikke helt bestemt.

- Men den interessen dette har skapt er utrolig, fordi maleren er berømt. Og bildene er helt åpenbart malt av en vant maler, og Hitler var selv opptatt av kunstmaling, det vet vi, sier Wiliam Hakvaag, som uansett har skaffet seg en attraksjon mer til det velutstyrte Lofoten Krigsminnemuseum i Svolvær.

Artikkeltags