"Klimaendringene vil flytte laksemerdene nordover"

Ragnar Sandbæk og Johanne Søfting Borch fra SALT.

Ragnar Sandbæk og Johanne Søfting Borch fra SALT. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

urhus

DEL

Ragnar Sandbæk fra Fiskeridirektoratet mener Nordland og Nord-Norge vil bli mer og mer sentral i norsk oppdrettsnæring. Årsaken er endringer i klimaet, og blant annet høyere sjøtemperatur lengre sør. En klimarapport som ble presentert i dag, varsler varmere, våtere og villere klima framover.

Sandbæk er en av innlederne under SALT sin årlige konferanse "Kystens energi" i Lofoten kulturhus. Mandag kveld startet konferansen med åpent møte om "Arealforvaltning i den BLÅ allmenning", der Sandbæk var en av deltakerne i panelet som diskuterte bruken av havet.

- Alt tyder på at klimaet endrer seg. Det betyr blant annet at en del næringsvirksomhet knyttet til høsting av naturen kan finne nye plasser. Etter mitt syn vil oppdrettsvirksomheten flyttes lengre nordover. Andre sier at også landbruket i nord vil oppleve mer gunstige vilkår, sa Sandbæk og plasserte utfordringen hos kommunene.

- Kommunene vil oppleve større pågang om etablering av oppdrett. Er kommunene i stand til og forberedt på å ta i mot økt oppdrettsvirksomhet? Kystkommunene må skjerpe seg og legge til rette for en virksomhet som uvilkårlig vil flyttes mot nord, sa Sandbæk som skal utdype sitt syn under konferansen tirsdag.

Ragnar Sandbæk er ikke ukjenter i Lofoten etter flere år ved Fiskeridirektoratets kontor på Leknes på 1970- og tidlig 80-tall. Nå er han ved direktorates kontor i Bergen.

150-200 tok turen til Lofoten kulturhus for å lytte til debatten. Det er fjerde gang konferansen arrangeres.

- "Kystens energi har handlet mye om olje og fisk. I år ønsker vi å diskutere alle næringer som bruker havet, og om det er plass til alle, sier Laura Johanne Olsen i SALT.

Blant innlederne tirsdag er direktør i trålerrederiet Havfisk, Olav Holst-Dyrnes, Ulf Winther fra SINTEF, reder og lakseoppdretter Ole Helge Holmøy fra Sortland, forfatter Henning Rød og Turid Øygard fra Norsk olje og gass.

Artikkeltags