– Kommunen trenger innbyggere

Trond Kroken mener Flakstad bør vurdere bosetting av flyktninger. Rådmann Erling Sandnes (t.h.).

Trond Kroken mener Flakstad bør vurdere bosetting av flyktninger. Rådmann Erling Sandnes (t.h.). Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Kanskje kan å bosette flyktninger bli en av løsningene.

DEL

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi) anmoder de to kommunene om å bosette 15 hver i år, og samme antall i 2015 og 2016. At de er små kommuner, med 1380 og 1121 innbyggere, spiller mindre rolle.

– Det er ikke størrelsen på kommunen eller antall innbyggere i kommunen som er avgjørende for om kommunene kan bosette flyktninger, men hvorvidt kommunen greier å etablere et tilfredsstillende kvalifiseringstilbud, skriver Imdi i henvendelsen til de to kommunene.

Ifølge Nasjonalt utvalg for mottak og bosetting er det behov for å bosette over 11.000 flyktninger i kommunene i 2014. Per 16. desember i fjor bodde 5400 bosettingsklare flyktninger i asylmottak.

Det er det høyeste antall flyktninger siden Bosnia-krigen i 1994. Av dette er om lag 800 barn i familier, og 120 er enslige mindreårige flyktninger.

Ifølge leder for Vestvågøy Mottak i Stamsund, Tom Edvardsen, venter ca. 50 beboere på å bli bosatt i en kommune. Noen har ventet i flere år på bosetting.

Flakstad og Moskenes har tidligere sagt nei til bosetting.

– Vi har avtale om at en representant fra Imdi skal besøke Moskenes for å informere og diskutere bosetting med oss. Men henvendelsen er nylig kommet, og vi har ikke diskutert saken i kommunen, skriver ordfører Lillian Rasmussen i sms til Lofotposten.

– Jeg synes Flakstad kommune skal vurdere om vi kan bosette flyktninger. Vi jobber jo for å øke innbyggertallet, sier kommunepolitiker Trond Kroken (Sp).

Han understreker at forutsetningen for å bosette flyktninger må være at kommunen kan gi et godt tilbud.

– En eventuell bosetting må skje på en god måte, når det gjelder oppfølging og på andre måter. Jeg vet ikke hvordan Flakstad kommune er rustet for å gi et godt tilbud. Men i utgangspunktet er jeg positiv til henvendelsen, sier Kroken.

Imdi ber om svar innen 1. april.

– Økt bosetting er nødvendig for å hindre at antall personer som venter i asylmottak øker ytterligere, skriver Imdi.

Artikkeltags