- Kultur skaper økonomisk vekst

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

- Den økonomiske ringdansen kulturen skaper er helt åpenbar, mener leder Per Arne Stemland ved Økonor i Svolvær

DEL

Han er ikke i tvil om kulturens rolle i samfunnet.

- Her kan man liste opp en rekke positive ringvirkninger. De som leverer varer og tjenester til brukerne og utøverne har behov for andre lokale tjenester. Vi er en leverandør av slike tjenester. Økonomi og regnskap er nødvendig. Og slik kan man etter hvert liste opp mange ulike leverandører som har sideeffekt av slike arrangement. Kulturen skaper grobunn for videre utvikling av næringslivet. Gjennom kulturen bli det økonomiske fundamentet til næringslivet forsterket. Og kulturen i seg selv skaper arbeidsplasser, sier Stemland.

Når folk trives på et sted skaper det positive tanker og folk blir visjonære, ifølge Stemland.
- Dette skaper ny vekst. Visjonære tanker er med på å utvikle et samfunn. Kulturpåfyll og naturpåfyll er to gode medisiner for å utvikle samfunnet vårt videre, sier Stemland.
Lofoten har flere store kulturelle begivenheter gjennom året som trekker folk til øyriket.

VM i skreifiske er et arrangement hvor det er beregnet at gjester og lokalbefolkningen legger ned om lag 10 til 15 millioner kroner.Høstvekka på Leknes samler horder av gjester fra hele landsdelen, som lar plastkortene gå varme.Codstock i Henningsvær henter folk fra hele Vestfjordbassenget, og slik kan man liste arrangement etter arrangement som foregår i Lofoten.

I Stamsund framstår Den internasjonale teaterfestivalen som et annet kulturelt fyrtårn i Lofoten.

- Den uka teaterfestivalen pågår betyr svært mye for oss. Ved siden av at Skjærbrygga øker omsetningen betraktelig, ser vi også en annen betydelig effekt. Folk som har besøkt festivalen, kommer tilbake på ferie med hele familien. Vi merker også godt Countryfestivalen hvor det er store mengder besøkende i Stamsund, selv om denne festivalen skjer på Leknes. Og man skal heller ikke glemme lokalbefolkningen. Om det ikke er den eneste anledningen de benytter å gå ut, så er det svært mange lokale gjester å se ute i forbindelse med disse arrangementene, sier leder Line Andreassen på Skjærbrygga.

Daglig leder Rita Nordheim på Zicco på Leknes mener kulturen har svært stor betydning spesielt for henne som driver i klesbransjen.

- Uansett arrangement har vi oppsving i salget. Under Høstvekka er vi litt avhengig av været. Godt vær er ikke like bra som dårlig vær for omsetningen, men jeg kan anslå at vi i løpet av denne årlige begivenheten øker omsetningen med 30 prosent. I tillegg ser jeg masse lokale folk ute som ikke så ofte er å se, sier Nordheim.

Restauranteier Roy Magne Berglund i Svolvær er klar i sin tale når han skal vurdere betydningen av kulturelle arrangement.

- Vi merker godt besøket på Du verden enten det er Bacalao som har besøk av en kjent musikkartist, eller om det er revy eller Kulturskolen i Vågan som serverer sitt arrangement. Derfor har vi også satset på å skape noe ekstra i forbindelse slike arrangement. Pakken vi var med på i samarbeid med Svolvær Hotell, i forbindelse med revyen i Svolvær, var med på å skape ekstra trafikk. Disse besøkende har nok også vært andre steder i byen og lagt igjen penger skulle jeg anta, sier Roy Mange Berglund.

Artikkeltags