Gå til sidens hovedinnhold

Lofot-kommune bryter loven

Artikkelen er over 7 år gammel

Også i år er Vågan kommune sent ute med regnskapet. Kontrollutvalget er kritisk.

Kontrollutvalget i Vågan hadde to saker på dagsorden onsdag. Den første dreide seg om kommunens forsinkede regnskap. Den andre handlet om Vågan innvandrer- og opplæringssenter.

Ikke etter loven

Kommunene plikter å levere forrige års regnskap og årsmelding til kommunerevisjonen. Fristen utløp 31. mars, men Vågan har fortsatt ikke gitt fra seg tallene. Dermed hadde ikke revisjonen noe å legge fram for kontrollutvalget onsdag.

– Det er kritikkverdig at kommunen ikke klarer å følge reglene som gjelder, sier leder i kontrollutvalget Signar Ringkjøb.

– Rådmannen sier tallene skal foreligge innen juni, men jeg frykter for at det kan drøye til etter sommerferien. For oss i kontrollutvalget er det viktig å få regnskapet så tidlig som mulig, slik at vi kan ettersjekke.

Så langt har ikke engang de kommunale foretakene Vågan Havn, Vågan Eiendom og Kultur i Vågan ferdigstillet sine respektive regnskap. Foretakene er skilt ut fra selve kommuneadministrasjonen, men står ansvarlig overfor Vågan kommune, og har folkevalgte i styrene.

I fjor fikk Vågan Eiendom mye pes i Lofotposten for det samme. Det ser ikke ut til å ha hjulpet?

– Nei, og dette er for så vidt ikke spesielt for Vågan. Men det er viktig at kommunen har oversikten tidlig, slik at nye tiltak kan iverksettes i tide, sier kontrollutvalgets leder.

Rådmann Tommy Steinsvik forklarte seg om det samme forholdet i kommunestyret mandag:

– Sykemelding er grunnen til at vi ikke er kommet i mål. Vi sørger nå for å få bemanningen på plass.

Omfattende sak: VIO

Kontrollutvalget foretok også en intervjurunde for å bringe klarhet i problemene som har hjemsøkt Vågan innvandrer- og opplæringssenter (VIO) det siste året.

– Vi får svært sprikende forklaringer fra kommuneadministrasjonen og de ansatte ved opplæringssenteret. Vi må tenke på om vi skal gå videre med en gransking, forklarer Ringkjøb.

Det ser ut som om støvet har lagt seg, kanskje gjør det vondt verre å rippe opp i saken?

– Det kan du ha rett i. Den fulle og hele sannhet er vanskelig å få fatt på. Kontrollutvalget må diskutere hvordan vi skal gå fram, svarer lederen.

Kommentarer til denne saken