Torbjørn Westli fra Fetsund var på fisketur utenfor Ballstad for å fiske sei i ytterkant av Buksnesfjorden. Det ble smått med sei. Men erstatningen ble en unik naturopplevelse. En opplevelse Westli fikk festet til filmkameraet.

Se videoen: Omringet av spekkhoggere

En flokk spekkhoggere

Rundt båten, på den nesten blikkstille Buksnesfjorden, dukket en flokk med spekkhoggere opp. De svære dyrene blåste i vannskorpa. En spennende og unik lyd, som bare ble avbrutt av begeistrete utrop fra de som befant seg i båten.

En kjent flokk

Biolog Heike Vester, som eier og driver Ocean Sounds i Henningsvær, har registrert det aller meste av spekkhoggere i Vestfjorden og Tysfjorden. Av filmen som Westli har tatt kjenner hun straks igjen denne spekkhoggerfamilien.

-Videoen viser spekkhoggere fra en gruppe på cirka 20 dyr som vandrer fra Å til Stamsund. Av og til gjør den utflukter til Henningsvær og oppover mot Gimsøystraumen. Flokken er også observert på yttersida og i Nappstraumen, sier Heike Vester.

Ønsker bilder og observasjoner

Samtidig oppfordrer hun publikum om å sende henne bilder av alle sjøpatterdyr folk møter på i Vestfjorden. Send det til info@ocean-sounds.com

Bildene må ha høy oppløsning.

- Vi trenger bilder og observasjoner, slikt at vi kan forstår deres vandringsmønster og biologi, forklarer hun.

Spekkhogger er en tannkval i delfinfamilien. På norsk blir den også kalt staurkval eller litt mer sjeldent vagn. På latin "Orcinus orca" eller bare "Orca" og på engelsk "Killer Whale".

Lofoten har to flokker

I Lofoten er det to familiegrupper av spekkhoggere som holder til i området hele sommeren. De beiter på laks og makrell. Heike ber folk om å ta hensyn og kjør veldig forsiktig, ikke for nær, når man ser hvaler.

-Tenk på støy i havet med motorbåt. Slå av motoren. Da kan man observere de lengre. Heller ikke padle for nær med kajakk, oppfordrer Heike Vester, som er fascinert av den interessen som er skapt rundt kvaler og haier etter at Lofotposten fortalte om «Heiko» svømte inn i Husvågen for en uke siden: - Det er ikke mange steder i landet man kan se en aktiv beitende kval fra europaveien

I Henningsvær kan man besøke Ocean Sounds i Heimgårdsbrygga og se film og bilder samt lytte til klikklyder og andre lyder i havet fra kval og hai. Men også hva torsken sier:

Ungene hører at torsken sier "gromp gromp"

Følg oss gjerne på Twitter.