Med Røst til Hvaler

Thor Erdahl med to av bildene som han har til utstillingen på Hvaler.

Thor Erdahl med to av bildene som han har til utstillingen på Hvaler. Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Lørdag åpnet Thor Erdahl en separatutstilling i Hvaler kunstforening.

DEL

Erdahl viser tredve malerier i olje og tempera, alle med motiv fra Røst.

Maleriene er et resultat av besøk på Røst i sommer, og mange tidligere besøk.

- Jeg og noen kompiser dro rundt i Lofoten med telt i sommer. Vi var på Røst, i Kvalvika ved Fredvang og på Mørkved i Sundstraumen for å nevne noen. Etter denne flotte turen, og det fantastiske været, står det mer og mer klart for meg at Lofoten må få verdensarvstatus så snart som mulig, sier Thor Erdahl.

Hvaler kommunen er en øykommune som grenser til Fredrikstad og Sarpsborg kommuner. Det bor 3700 mennesker i kommunen. Kirkøy er kommunens administrasjonssted, og Erdahls utstilling vises i Hvaler rådhus.

- Alle maleriene jeg har med meg til Hvaler er inspirert av Røst og utsikten på øya, som Røstlandet, Vedøya, Storfjellet, Stavøya og Trenykene. Det er opplevelsene på Røst og rundt om i Lofoten som har overbevist meg om at vi må ta vare på dette unike øyriket vårt. Når jeg sier verdensarv tenker jeg ikke på å beskytte mot oljeutvinning, nei, først og fremst det å ta vare på kulturen og omgivelsene. Hver tomme jord må bevares for oss om bor her, og for framtidige generasjoner. Forskere og besøkende fra hele verden kommer til Lofoten for å ta naturen i øyesyn, da må det snart gå opp for oss at dette er noe unikt som vi må sikre mot ødeleggelse.

- Også Hvaler er ute på kysten?

- Det er mange likheter med Lofoten. Den høye himmelen og havet. Det er vakkert. Jeg tror at folk her vil kjenne seg igjen i bildene mine, sier Erdahl.

Utstillingen på Hvaler henger fram til 10. oktober.

Artikkeltags