«Mona» raste i Gimsøystraumen

Artikkelen er over 13 år gammel

Stormen «Mona» raserte yttersiden av Lofoten. Hus ble knust. Veier ble stengt. Fly og båttrafikken innstilt.

DEL

gullik maas pedersen

Ungdomshuset på Kleppstad lå knust mandag morgen. Bygget fikk sperrene montert fredag.

- Reisverket var ferdig og sperrene ble montert før ekstremvarselet kom fredag ettermiddag. Det kan se dramatisk ut. Men det virket som om råbygget har kollapset i den sterke vinden, og falt sammen. For oss er det ikke snakk om noe annet en utsettelse av byggeprosjektet, sier Trond Jørgensen, som legger til at dette ikke er verdens undergang.

Jørgensen er glad for at dette skjedde nå og ikke når huset var mer ferdig. I løpet av mandag får foreningen oversikt over skadene og om det eventuelt må bestilles nye taksperrer.

- Vi har profesjonelle folk som bygger. Så dette tar vi med ro. Vi kan ikke annet. Dersom sperrene er skadet eller ødelagt må vi bestille nye. Det vil nok forlenge byggetiden. For øvrig er bygget forsikret, så vi lider ikke noe ekstra på grunn av dette uhellet, sier Jørgensen.

Bussjåfør Tor Arne Øvrevoll kjørte den første interkommunale bussruten mandag morgen fra Leknes til Svolvær like før halv syv.

- Været var ikke så verst ut fra Leknes. Først da jeg kom til Gimsøy fikk jeg føling med stormen. Bruen over Gimsøystraumen var stengt. Det blinket rødt, men likevel kjørte personbilene over. Jeg ble stående vel en time før at det ble så pass pause i været at lyset skiftet fra blinkende rødt til klart, sier Øvrevoll.

Også i Rørvika blåste det kraftig. Rørvikvannet gikk hvitt. Da Øvrevoll kom på andre siden av tunnelen spaknet været. Han fikk ikke føling med uværet før han skulle tilbake.

- Jeg ble stående foran det røde blinkende lyset på fyllingen opp mot bruen. Med vinden på tvers av bussen, var det ikke forhold for å bli stående der. Derfor rygget jeg inn på parkeringsplassen like ved for å sette bussfronten opp mot vinden, sier Øvrevoll. Han hadde bare to passasjerer i bussen, som ikke kunne gjøre annet enn å vente sammen med bussjåføren.

Mer om uværet som rammet Lofoten i papiravisen

Artikkeltags