"Moskenes har en optimal og eksklusiv beliggenhet"

Moskenes-rådmann Per A. Sperstad. Foto: magnar johansen

Moskenes-rådmann Per A. Sperstad. Foto: magnar johansen Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

Onsdag avgjør kommunestyret om Moskenes skal kjempe for å få oljevernbase/miljøbase til kommunen. Moskenes Arbeiderparti foreslo i formannskapet nylig at kommunen bør kaste seg inn i kampen om basen som regjeringen har forpliktet seg til å etablere i Lofoten og Vesterålen.

«Moskenes kommune skal arbeide aktivt opp mot ulike miljø for at planlagt miljø-/oljevernbase lokaliseres til Moskenes/Reine industriområde.», lød forslaget fra Ap som formannskapet stilte seg bak.

Tidligere har Vestvågøy, Vågan og Hadsel lansert sine kandidatur.

Hva basen konkret skal inneholde skal Kystverket og andre fagmiljø utrede i løpet av høsten.

Formålet med basen er primært å finne store hull i oljeberedskapen generelt, og samle ekspertise og kompetanse til det formålet, uttalte samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen til avisens Nationen i vår.

Arbeidsgruppe

En arbeidsgruppe i Lofoten som skal komme med innspill til basefunksjoner, ser for seg:

– Det må utvikles et test- og utviklingssenter for oljevernteknologi.

– Det må bygges opp et miljøprogram som kan brukes både nasjonalt og internasjonalt.

– Det må tilrettelegges for klyngedannelser på tvers av fagkunnskap, bransjer og bedrifter.

– Det må satses på opplæring av personell som skal delta i oljevernberedskapen.

Gruppen har blant annet representanter fra LoVe Petro, Norlense og Lofoten Maritime fagskole.

– Må markedsføres

Sier kommunestyret ja, anbefaler nytilsatt rådmann Per A. Sperstad i sin utredning at kommunen så snart som mulig lanserer sitt kandidatur overfor Samferdselsdepartementet.

– Samtidig gjør vi dette kjent overfor stortingsbenken fra Nordland, Nordland fylkeskommune, Fylkesmannen, Kystverket, Miljø- og klimadepartementet, Miljødirektoratet og Bellona. Moskenes-kandidaturet markedsføres overfor media knyttet til bransjene miljø, petro, reiseliv og kultur, er forslaget fra Sperstad.

I utredningen trekker han fram Moskenes sin beliggenhet som «optimal og eksklusiv beliggenhet i forhold til de utfordringer som miljøbasen er tenkt å løse».

– Dersom basen skal etableres med et informasjonssenter for miljøriktig næringsutvikling i kystsonen, er det rimelig at dette sees i sammenheng med et eventuelt nasjonalparksenter for en ny nasjonalpark ved Lofotodden. Det kan bringe ekstra tyngde og innhold til nasjonalparkplanene, skriver Sperstad.

Det er regjeringen som avgjør lokalisering av basen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken