Nå er det travelt for vedselgerne

Nordnorsk bjørk på plass på Leitebakken.

Nordnorsk bjørk på plass på Leitebakken. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Lofot-kulden fører til travle dager hos Vestvågøy Asvo.

DEL

Kai Emil Johansen lemper sekker med tørr bjørkeved inn i bilen til Tor Hagen fra Ramberg. Siden kulden satte inn har telefonen kimet i ett sett hos Vestvågøy Asvo på Leitebakken, forteller daglig leder Janne Hovland.

– Det vises på godt på lagrene våre at det er kaldt i Lofoten. Men vi dekker etterspørselen. De som bestiller får ved. De siste par ukene har det vært veldig mange bestillinger, forteller Hovland.

I fjor produserte bedriften ca. 200 sekker med ved av gran som ble felt på Hagskaret. Vestvågøy Asvo får også bjørk fra Troms og Hamarøy som sages og klyves på Leitebakken. den importerte bjørken tilsvarer ca. 300 sekker.

Hovedsakelig kommer veden som selges til lofotingene fra Russland. Innen utgangen av februar er det ventet seks trailerlass fra naboen i øst.

– Det spesielle i år er at det er ganske mildt i Russland. Det fører til restriksjoner på hogsten, og gir dermed lengre ventetid for oss kunder. Men russerne har effektive metoder. Fra trærne hugges og til de er på vei til oss, går det syv dager. Ved tørkes maskinelt, og er fyringsklar når den losses på Leitebakken, sier Hovland.

Vestvågøy Asvo har også avdelinger i Moskenes og på Røst. Salg av fyringsved er en av bærebjelkene økonomisk i bedriften som omsatte for 16,8 millioner kroner, ifølge siste regnskap – fra 2012. Bedriften har ca. 70 ansatte.

LES OGSÅ: Jarles fyringstips

Artikkeltags