Når reinen snakker, er det Jan Arne du hører

Jan Arne Stokmo fra Gravdal gir stemme til denne kjekke reinen i en informasjonsvideo fra NINA (Norsk institutt for naturforskning)

Jan Arne Stokmo fra Gravdal gir stemme til denne kjekke reinen i en informasjonsvideo fra NINA (Norsk institutt for naturforskning)

Artikkelen er over 5 år gammel

En villrein med lofotdialekt er uvanlig av to grunner.

DEL

Jan Arne Stokmo fra Gravdal jobber som medierådgiver i Rovdata.

Hans siste prosjekt å gi stemme til Villy Villrein som figurerer i en animasjonsfilm, laget for å informere om villreinbestanden. Faktisk er Stokmo ansvarlig for formidlingen av villreinprosjektet ut til publikum.

- Da vi kom til at kommentarene skulle leses inn, ønsket vi noe annerledes. Vi syntes lofotdialekt ga karakteren litt snert og fremstillinga litt humor. Det er jo ikke villrein i Nord-Norge, så den stikker seg litt ut, sier Stokmo.

Forsker Olav Strand i NINA, forteller at det er den siste resten av europeisk villreinstamme som lever i Norge. NINA forsker på arten blant annet ved hjelp av GPS-halsbånd som sporer bevegelsene til reinen og ved å feste kamera til reinen.

-Dette er metoder og resultater som vi ønsker å fortelle om, og da ble film en av flere naturlige formidlingsformer, sier Olav Strand, forsker i Norsk institutt for naturforskning i ei pressemelding.

– Villy Villrein er en ung reinsbukk, som noe utradisjonelt er utrustet med nordnorsk røst. Han forteller selv i filmen hvilke utfordringer arten hans står ovenfor, og deriblant hvordan menneskelig aktivitet har skapt barrierer i vandringsrutene til villreinen, fortsetter Strand.

Artikkeltags