Simon Kaspersen Jakobsen sitter i dag med en sensasjon hjemme i stuen i Henningsvær. For lørdag opplevde han det som bare et fåtall mennesker opplever, nemlig å finne en meteoritt som nettopp har landet.
Meteoritter er det kun 14 stykker av gjennom tidene som er funnet i Norge. Eleven i åttende klasse ved Henningsvær skole hadde akkurat gått ut med søppelposen lørdag kveld rundt kl. 20.30, og skulle deretter på vennebesøk.
– Jeg hadde akkurat tatt fram sykkelen og skulle til å sykle hjemmefra da jeg hørte en merkelig lyd, og deretter traff noe bakken, veldig hardt, bak meg.
– Jeg snudde meg brått og oppdaget noe sort i snøen bare halvannen meter fra meg. Snølaget var veldig tynt, og den sorte steinen smeltet snøen rundt seg. – Jeg gikk bort til den og tok den opp. Da for å sjekke at det virkelig var en stein, og den var ennå varm, men ikke så varm at jeg ikke kunne holde i den med hendene uten votter.
– Deretter snudde jeg meg rundt for å se etter unger, fordi jeg mistenkte at det kunne være noen som hadde kastet steinen etter meg, men ikke ei eneste sjel var i nærheten.
– Da skjønte jeg at dette måtte være en meteoritt, og at den hadde landet rett bak meg. Den må også ha falt ned helt loddrett ned på bakken, for den ble liggende akkurat der den falt.
– Jeg tok den med inn og viste den fram til familien min. Meteoritten luktet svidd, og den var omtrent fire centimeter bred. Da pappa la den på kjøkkenvekten, veide den 32 gram.

– Har du lært om meteoritter på skolen?
– Vi har hatt litt om det, og jeg har jo sett stjerneskudd på himmelen. – Vekten på den, og farten den kom ned med tilsier at det neppe ville vært særlig bra hvis den hadde truffet meg i kroppen, eller i hodet, sier Simon (13), som tenker å la eksperter undersøke den når han får områdd seg sammen med pappa.
Meteoritten er på ene siden helt glasert av varmeutviklingen da den kom inn i atmosfæren.

I dagens PDF og papirutgaven av Lofotposten kan du lese mer om denne saken, og hva ekspertene sier.