- Jo da, det er 8. mars-arrangement også i våre land, forteller Asmin Said fra Irak, og Malihe Afzali fra Afghanistan.

De kom sammen til Norge for fire år siden. Onsdag var de til stede, sammen med nesten nitti andre kvinner, under 8. mars-arrangementet på Surprise som ble holdt i regi av «Valberg Husmorlag».

- Vi mener det er viktig å markere kvinnedagen over hele verden, for det er enda et stykke igjen før det er full likestilling mellom kvinner og menn på global basis, mener Malihe.

- Det er likevel ikke så uvanlig å feire 8. mars i vår del av verden som mange her i vesten tror. Det er taler både på TV og i radio, og ulike arrangementer rundt omkring i landet, forteller Asmin.

De er imidlertid begge enige om at det fremdeles gjenstår mye arbeid før de kan si at det er likestilling.

Valberg «husmorlag» fylte nitti år i fjor, og mente at det var en fin anledning å feire jubileet samtidig med at det var den internasjonale kvinnedagen. Kretsleder Aslaug Sølsness sa i sin tale at hun ble litt forferdet over at de fremdeles brukte navnet «husmorlag», i og med at forbundet for flere år siden hadde skiftet navn til «Norges og familieforbund».

Etter et par taler om betydningen til Husmorforbundet opp gjennom de siste nitti årene var det duket for en appell ved Vebjørg H. Thoe. Hun startet med et frontalangrep på Frp's Siv Jensen, som tidligere på dagen hadde vært ute og ment at man burde avskaffe 8. mars-feiringen, og kalte hennes uttalelser som «piss», og høstet stor applaus for akkurat det utsagnet.

- Jeg vil gjerne sende en hilsen til Siv Jensen og si at 8. mars får du aldri avviklet, sa hun.

MER OM KVINNEDAGEN PÅ LEKNES OG I SVOLVÆR I PAPIRUTGAVEN

Asmin Said fra Irak, og Malihe Afzali fra Afghanistan mener 8. mars er en viktig dag og markere over hele verden.

foto: kurt e. holm