Nordlys kan<br/>stoppe oljeboring

Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Høy solaktivitet gir mye nordlys. Men det gir også trøbbel for oljeselskapene.

DEL

Teknisk Ukeblad skriver at nordyssonen over Barentshavet gir magnetiske variasjoner som gjør det vanskelig å holde kontroll over oljeboring. Det trengs nøyaktige magnetiske data for å finne retning og dybde på boringen.
– Barentshavet ligger midt i nordlyssonen, og man opplever derfor store fluktuasjoner i magnetosfæren i dette området. Både i Alaska, Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet er det nødvendig å ta høyde for denne magnetiske urolig­heten, sier Truls Lynne Hansen, solfysiker og observatorieleder ved Tromsø Geofysiske Observatorium til tu.no.
Dette gjelder spesielt storfunnene Skrugard og Havis.
– Avvikene øker jo lenger nord og jo nærmere den magnetiske nordpol man beveger seg. De viktigste variasjonene er knyttet til såkalte geomagnetiske stormer som forårsakes av høy solaktivitet, sier Lynne Hansen til tu.no.
Det er nå spesielt høy solaktivitet.

Sammen med andre solfysikere var han nylig på romværtskonferansen TIEMS i Oslo. De diskuterte konsekvensene av økt solaktivitet og solstormer.
I samarbeid med boreselskapene har Universitetet i Tromsø strategisk plassert lokale magnetometer på land som løser dette problemet i Nordsjøen, Norskehavet, og nær land i Barentshavet. Slik oppnår boreselskapene nøyaktig boring.

Artikkeltags