Nytt liv i navnedebatten

På Harstad/Narvik Lufthavn, Evenes kan man ta ned større fly enn på småflyplassene i Lofoten.

På Harstad/Narvik Lufthavn, Evenes kan man ta ned større fly enn på småflyplassene i Lofoten. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Flyplassen på Evenes ble i 2008 markesført som "Lofoten international Airport", men lokalpolitierne i Lofoten satte en stoppe på dette. Nå blåses det igjen liv i navnedebatten. Bør Evenes markedsføres som hovdflyplassen i Lofoten i utlandet? Diskuter er igang!

DEL

I en leder i Lofotposten skriver redaktør Jan Eivind Fredly at Lofoten starter på Evenes, og dro med det i gang en navnedebatt som har ligget stille ett par år.

«Harstad/Narvik Lufthavn, Evenes» ble i 2008 markedsført som «Lofoten International Airport» under verdens største reiselivsmesse i Malaysia.

Navnet ble hyllet av reiselivsnæringen i Lofoten, men ble umiddelbart krevd avlivet av lokalpolitikere i Lofoten, som følte at lokalflyplassene i Lofoten ble truet av det internasjonale navnet på Evenes.

Motstanden fra lokalpolitikerne i Lofoten endte med at Avinor skrinla å markedsføre Evenes som «Lofoten International Airport».

Ny charterrute

Grunnen til at navnet igjen kommer opp, er at reiselivsaktører i Lofoten og Vesterålen har gått sammen for å skaffe flere turister til Lofoten ved bruk av charterfly til Evenes. Målet er 40 fly årlig - tilsvarende 6000 turister - i 2014.

I en papirutgave av Fremover har narvikavisa tatt tak i saken.

- Samarbeidet, slik det er skissert, gir både flere turister inn til øyriket Lofoten og Vesterålen, men også et nytt tilbud til lokalbefolkninga i storregionen Hålogaland, sier redaktør i Lofotposten Jan Eivind Fredly til Fremover.

Skivebom

Fredly mener det var og er total skivebom å dra «Lofoten International Airport» inn i en debatt om framtiden til de lokale kortbaneflyplassene i Lofoten.

- Det er interessant å se at aktørene i næringa hever seg langt over de politiske kranglene, og etablerer et samarbeid med flyplassen på Evenes som naturlig midtpunkt, sier redaktøren.

Lufthavnsjef Martin Berntzen på Evenes har ikke glemt Lofoten.

- Politikerne i Lofoten henvendte seg til Avinor sentralt for å få skrinlagt bruken av «Lofoten International Airport». Jeg ble bedt om å legge ballen død, sier lufthavnsjef Martin Berntzen på Evenes til Fremover.

- Må modnes

Og Berntzen fulgte ordren. Nesten.

- Vi har jo pyntet opp flyplassen med et stort bilde av Lofotveggen. For meg er heller ikke navnet lagt helt dødt, innrømmer Berntzen, som mener navnet må modnes.

- Først må det ryddes opp i Lofoten. Når det er gjort tar jeg gjerne opp spørsmålet igjen, sier Berntzen, som legger til at han stadig får spørsmål fra reiselivsnæringen i Lofoten om når navnet vil bli innført på Evenes.

Synes du Evenes Lufthavn bør markedsføres som Lofoten International Airport? Diskuter i kommentarfeltet under!

Artikkeltags