Oljeutfordring for verdensarv

Børge Brende oppfordrer Lofoten til å diskutere olje og gass i forhold i verdensarvstatus.

Børge Brende oppfordrer Lofoten til å diskutere olje og gass i forhold i verdensarvstatus. Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

- Lofoten må være tidlig ute med å vurdere olje- og gassaktivitet i forhold til verdensarv, sier tidligere miljøvernminister Børge Brende.

DEL

Den tidligere Høyre-statsråden mener Lofoten må være helt åpen på hva regionen selv ønsker i forhold til petroleumsaktivitet i debatten om eventuell verdensarvstatus. Som miljøvernminister var han sentral da Geirangerfjorden/Nærøyfjorden på Vestlandet fikk statusen, samt at arbeidet med nominasjonen av Vega var godt i gang da han gikk av som statsråd.

- I Geiranger er det nå en debatt om høyspentlinjene som Statnett skal legge inntil verdensarvområdet. Jeg registrerer at ikke hele Lofoten, men kun områder som har spesielle natur- og kulturkvaliteter knyttet til fiskeri og kystliv, skal nomineres. Verdensarvstatus er ingen vernestatus, og Lofoten blir ingen nasjonalpark. Men dere kan få en utfordring med å handtere olje/gass-spørsmålet. Lofoten må tenke nøye gjennom hvordan en slik status eksempelvis vil innvirke på et ønske om å få ilandføringsterminal for olje og gass. Det må dere ha et bevisst forhold til i forkant, sa Brende, som ikke ville si noe om han tror verdensarvstatus kan stoppe oljevirksomhet.

«Honningkrukke»
Rådet kom han med etter å ha fått en orientering om statusen i arbeidet med Lofoten som verdensarvområde av fungerende prosjektkoordinator Hans Kristian Dolmen.

Ifølge Dolmen vil arbeidet med verdensarven gå hand i hand med regjeringens forvaltningsplan for Lofoten - Barentshavet. Planen legges fram i 2010, og vil ventelig konkludere med om Lofoten og Vesterålen skal åpnes for petroleumsaktivitet.

Brende mener reiselivet i Lofoten vil få stor glede av at regionen kan havne på en eksklusiv liste over verdens 24 mest attraktive kultur- og naturområder.

- Mange velstående og miljøbevisste folk verden over, har som mål å besøke verdensarvsteder. Dette er folk som legger igjen mye penger. For reiselivet i Lofoten blir verdensarvstatusen en enda større honningkrukke, mener Brende.

Verdensarvsenter
Derimot gir han de som er skeptisk til at staten vil følge opp verdensarvområdene med penger langt på vei medhold. Brende viser til Røros, der en av kulturperlene, kirken, knapt får penger til vedlikehold.

- Etterslepet er 75 millioner kroner, og kommunen har ikke mulighet alene til å ta vare på praktbygget. Verdensarvområdene blir stemoderlig behandlet av staten. Lofoten bør utfordre staten til å etablere et verdensarvsenter i Lofoten, som blant annet kan øke kunnskapen om bærekraftig reiseliv, oppfordrer Brende.

Artikkeltags