Gå til sidens hovedinnhold

Ønsker aksjon for sykehuset

Artikkelen er over 12 år gammel

Ordførerne Jonny Finstad (Vestvågøy) og Stein Iversen (Flakstad) ønsker en ny folkeaksjon som slår ring rundt lokalsykehuset på Gravdal.

Det er flere forhold som gjør at ordførerne nå roper varsko for lokalsykehusets framtid. Styret i Nordlandsykehuset skal i høst vurdere om ledelsen av helseforetaket, som omfatter sykehusene i Bodø, Gravdal og Stokmarknes, skal sentraliseres til Bodø.

I tillegg varsler helseminister Bjarne Håkon Hanssen en ny vurdering av sykehussektoren.
- Jeg får en god del henvendelser fra folk som er bekymret for lokalsykehuset. Lofoten er for lite på banen. Vi må klarere gi beskjed om vår bekymring, og være på vakt, sier Flakstad-ordfører Stein Iversen som sammen med Vestvågøy-ordfører Jonny Finstad vil sette sykehuset på den politiske dagsorden i Lofoten.

- Jeg er bekymret, og det hører jeg at mange andre er. I vår møtte jeg direktør Eivind Solheim i Nordlandsykehuset og sykehusledelsen der vi ble lovet å bli orientert. Dagen etter så jeg i avisene at det er foreslått å sentralisere ledelsen til Bodø. Det gjorde meg bekymret, sier Jonny Finstad.

Gir støtte
Forslaget var årsaken til at Lofotrådet og Vesterålen Regionråd i fellesskap ba styret i Nordlandsykehuset revurdere forslaget. Resultatet ble at framtidig organisering av ledelsen skal sendes ut på høring.
På 1990-tallet slo Lofoten bokstavelig talt ring rundt sykehuset da akuttfunksjonen var truet. Iversen og Finstad ønsker en ny «folkeaksjon» i beredskap dersom eller når nye forslag som truer statusen som fullverdig lokalsykehus dukker opp.

- Lofoten må blåse liv i sykehusaksjonen igjen, mener Stein Iversen.

- Engasjementet for lokalsykehuset er nok større mange steder enn i Lofoten. Det kan ha sammenheng med at utbyggingen de siste årene oppleves som at sykehuset er sikret. Men vi trenger en folkelig aksjonsgruppe. Den skal få all mulig støtte fra Vestvågøy kommune, sier Jonny Finstad.

Ifølge styreleder i Nordlandsykehuset, Stig Fossum, skal den bebudete gjennomgangen av organiseringen av sykehusene legges fram for styret i november.
- Vi skal legge fram ulike alternativer, sier han.

- Kan direktør Steinar Pleym Pedersens avgang føre til at stillingen ved sykehuset på Gravdal fjernes?
- Jeg beklager sterkt at Pleym Pedersen går ut i permisjon. Men det vil ikke få noen betydning for vår vurdering.

- Kan du berolige bekymrete ordførere?
- Det viktigste er å finne en løsning som sikrer flest mulig pasientbehandling. Det innebærer også at stedlig ledelse skal vurderes, sier Stig Fossum.

TIPS OSSTlf 76067800 red@lofotposten.no - Send video!