Oppgjørets time er kommet

Artikkelen er over 18 år gammel

- Jeg hadde mange søvnløse netter etter angrepene mot meg fra AKP m-l under krisen på Svolvær Mek. Verksted (SMV) på '70-tallet, sier den tidligere fagforeningslederen og Ap-politikeren Ingvald Myrseth fra Laukvik. Nå tar han et kraftig oppgjør med trakasseringen han opplevde.

DEL
Den nå 64 år gamle pensjonisten ble klubbformann på SMV i 1974, i en periode hvor AKP m-l var på det mest aktive. Samtidig ble han valgt inn i forbundsstyret og landsstyret for Jern & Metall, og som medlem av kommunestyret og formannskapet i Vågan for Arbeiderpartiet.

Hard skyts
- Etter noen år fikk SMV økonomiske problemer, som mange andre mek. verksteder. Vi hadde ordrebøkene fulle, men investerte fortere enn inntektene, og da startet raljeringen mot meg fra AKP m-l, sier Myrseth og viser fram et eksempel på en av løpesedlene han ble møtt med i verkstedporten tidlig om morgenen:
«Blant arbeiderne ved SMV har storkapitalen hatt sin trofaste støttespiller: Samarbeidsgeneralen, DNA-tillitsmannen og forbundsstyremannen i Jern & Metall, Ingvald Myrseth. Det har alltid vært to linjer i arbeiderbevegelsens kamp i fagbevegelsen: Samarbeidslinjen og kamplinjen. Samarbeidslinjen har alltid ført til nederlag, den har også spilt fallitt ved SMV. Myrseth har også jobbet for å forhindre arbeiderne i å redde arbeidsplassene i stedetfor som dere tillitsmann å reise dem til kamp. Slike tillitsmenn er arbeiderklassen ikke tjent med.» Datert 20. desember 1976.

Personangrep
- Det er fryktelig vondt å lese dette igjen, sier Myrseth stille.
- Jeg ble beskyldt for å være kapitalismens løpegutt i kampen for å redde bedriften. AKP m-l drev med direkte personangrep mot meg. Gang på gang. Det var fryktelig i arbeidet for å få bedriften på fote å få sånne slag i trynet. De messet og messet og jeg følte at jeg sto helt alene. Jeg tok dette opp med forbundet sentralt, men de visste ikke hva de skulle gjøre. Det eneste grupperingen fra AKP m-l ville var å streike og gå inn for væpnet revolusjon. Om det lå lik i deres vei, spilte ingen rolle for dem.

- Jævlig vondt
I 1979 hadde Ingvald Myrseth fått nok av de politiske trakasseringene og takket for seg som klubbformann på SMV.
- Jeg kan høres bitter ut, men da var det jævlig vondt. Jeg visste at jeg gjorde det rette, og det var fryktelig urettferdig å komme på jobb tidlig om morgenen trøtt og jævlig og bli konfrontert med løpesedler som jeg fikk slengt i trynet av lærere og rektorer fra Svolvær. Jeg forsto det egentlig ikke.
- Men hvorfor har du ventet helt til nå med å ta et oppgjør?
- Fordi at på den tiden hadde jeg fryktelig vanskelig for å forsvare meg. Men det har ligget i bakhodet på meg i alle år etter. Så da Gerhard Helskog i Rikets Tilstand på TV2 og VGs Olav Versto i en kommentar startet samfunnsdebatten om løgnene og fanteriet fra AKP m-l, tenkte jeg at det var på tide at jeg sa i fra. Jeg synes det er befriende å få anledningen til å snakke om dette. Det har jeg ikke hatt anledning til hittil. For skulle jeg den gang ha gått alene ut, ville det blitt et slag i luften.

Kan aldri tilgi
- Kan de lokale medlemmene av AKP m-l tilgis den behandlingen de ga deg?
- Nei. Jeg kan aldri tilgi dem. Det var løgn og bedrag de drev med forplantet seg fra sentralt fra personer som Pål Steigan og Sigurd Allern nedover i rekkene og ut i det enkelte arveidsplassene. De skulle overta og gi arbeiderne makten. Og nyttet det ikke med streik var det snakk om væpnet revolusjon. Jeg møtte Pål Steigan og spurte ham rett ut om hvor langt nede på listen jeg var over de som skulle skytes. Jeg fikk ingen svar. - Men er ikke du like nådeløs konfronterende som AKP m-l var når du i dag ikke kan tilgi dem?

Kamfulert i RV
- Det er mulig det, men jeg synes jeg har all grunn til å gjøre det fordi de holdt på å knekke meg psykisk. I dag kan jeg flire litt av dem fordi det bare var svada og søppel de drev med. Men den gang var det fryktelig vondt. AKP m-l holdt på å knekke meg, men jeg forbannet meg på at de ikke skulle klare det. Den æren skulle de ikke få!
Ingvald Myhrseth mener mye av AKP m-ls politiske tankegods om væpnet revolusjon fremdeles eksisterer i dag.
- De har kamuflert seg i Rød Valgallianse, men jeg har ingen tro på at de ville tenke annerledes om væpnet revolusjon i dag hvis anledningen ville by seg. Jeg synes det er deilig å få likene ut fra skapet. Og hvis det er noen i dag som føler seg truffet, så har jeg nådd hensikten. Bare bli fornæmet - det har de bare godt av!

Artikkeltags