På jakt etter spekkhoggerne

Spekkhoggerne er like nysgjerig på turistene som de er på den.

Spekkhoggerne er like nysgjerig på turistene som de er på den. Foto:

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Spekkhogger, eller Orca som resten av verden kaller dette fascinerende dyret, er blitt til en av Lofotens fremste varemerker.

DEL

I slutten av forrige uke var det perfekte forhold for fotojakt på dette enorme dyret. Utlendinger og nordmenn som kjøper denne opplevelsen, er innforstått med at man ikke handler seg en tur i en zoologisk hage.

- Mange av turistene legger mye penger i denne opplevelsen. Det koster å reise tur-retur Italia med fly. En ukes opphold i Svolvær samt spekkhoggersafari, sier guide Geir Nøtnes.

De fleste av gjestene legger opp til flere dagers opphold. - De må ha en buffert mot dårlig vær og at spekkhoggerne som lever i det fri farter rundt over store havområder. Det gjør opplevelsen til noe helt spesielt og ekte, sier Nøtnes, som bare kan vise til mer en fornøyde kunder.

Arktisk opplevelse
- Vi hadde med en gruppe i forrige uke som den første dagen opplevde fire meter høye bølger og sydvesten rett i fleisen. En arktisk opplevelse de nærmest jublet over. For dem var dette ett plaster på såret når vi ikke så spekkhoggere på denne turen. De to påfølgende dagene fikk de derimot oppleve spekkhoggere på nært hold. Under jakten er turistene også med å speide etter tegn fra disse enorme dyrene. Når vi så nærmer oss en flokk, slår vi av motorene, får alle om bord til å stresse ned. Deretter overtar spekkhoggerne regien. Som regel oppsøker de oss. Og da er det mulig å dykke sammen med dem, sier Nøtnes.

I ekstase
En av de engelske turistene som var ikledd tørrdrakt, snorkel og dykkermaske var i ekstase da han oppdaget det flere tonn tunge dyret rett under seg.

«It was fucking right under me», brølte han.

- Opplevelsene er fantastiske. Fredag hadde vi en utrolig flott lyseffekt fra den lave høstsolen. Utenfor Valberg var en flokk spekkhoggere i ferd med å denge løs på en flokk sild før en etter en gikk inn og snappet sild. Rundt dem flakset en hær av måser i samme ærend, samtidig som seks store havørn forsynte seg i av det samme matbordet, sier Nøtnes.

Tips Oss

Artikkeltags