På vannski til Kabelvåg

Artikkelen er over 6 år gammel

Ingvald Hveding skulle søke lån til hermetikkfabrikken sin.

DEL

Denne saken har Nordland fylkeskommune publisert på sine nettsider.

Lofotposten skrev i en artikkel fra 1932 "en ungdom fra Tysfjord, Ingvald Veding, kom tirsdag spaserende fra Svolvær til Kabelvåg på vannski. Han brukte 2 timer på turen, men hadde en del motvind".

Bakgrunnen for historien var at den unge mannen var innkalt til møte med banksjefen i Vågan sparebank i Kabelvåg. Ingvald Hveding hadde startet en hermetikkfabrikk i Skjellesvik i Tysfjord, og trengte startkapital. Han tok lokalbåten over til Svolvær, men forbindelsen videre til Kabelvåg var dårlig, så derfor tok han med sine egendesignede vannski med ballongstaver for å fullføre turen, som dessverre var resultatløs. Så vidt vites ble det omsøkte lånet på kr. 6.000 kr. ikke innvilget. Det hører med til historien at han på hjemturen med M/S Osa ba skipper Nils Olsen om å bli satt av ved Leiknesskjæran, slik at han kunne ta snarveien over Tysfjorden rundt Skarbergnesset pr. vannski. Skipperen vegret seg for det, men gikk til slutt med på det. Turen endte bra, selv om "sjøen braut oppover leggane".

Ingvald Hveding var en en kreativ person. I tillegg til vannskiene med ballongstaver, for øvrig med oppblåsbar redningspose i ryggsekken, om det skulle bli nødvendig, så fant han opp flere innretninger til bruk i hermetikkfabrikken som ble en realitet på tross av banksjefens avslag, deriblant en fiskevaskemaskin. (Kilde: Årbok for Tysfjord 1985).

Hermetikkfabrikken står fortsatt, og er et meget spesielt, og ikke minst viktig teknisk / industrielt kulturminne, som vil bli vurdert for fredning etter kulturminneloven.

Artikkeltags