Sea king måtte nødlande etter at to rotorblad ble skadet

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Et redningshelikopter fra 330-skvadronen i Bodø måtte klokken 09.45 nødlande på øya Støtt i Meløy i Nordland.
– De har fått problemer under en øvelse, litt nord for øya. Ti minutter senere foretar helikopteret en kontrollert nødlanding på Støtt, sier pressemedarbeider, Tove Kaspersen, hos Hovedredningssentralen i Nord-Norge til an.no

Firet ned mannskap

Kaspersen forteller at nødlandingen skyldes en operativ hendelse. Mannskapet på helikoptret er uskadd, og det er sendt ut et reservehelikopter for å hente dem. Det var en vaier under nedheising av mannskap som var skyld i ulykken, som skjedde omlag ti nautiske mil fra Støtt.
– Ulykken skjedde i forbindelse med trening sammen med kystvaktfartøyet «Magnus Lagabøte». Det kan tyde på at ulykken skjedde i det man skulle heise ned personell til fartøyet, sier kommunikasjonssjef, Ivar Moen, ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til an.no.

- Vaieren fór som et prosjektil

Ifølge Torgeir Bakken landet helikopteret greit på øya sør for Bodø. Det kom lavt inn før det landet på skoleplassen, ifølge ham. Han snakket med mannskapet.
- Vaieren fór som et prosjektil i helikopteret. Mannskapet var ganske lettet. Det var flaks at det gikk så bra, sier Bakken til an.no.
Han har fått opplyst om at to rotorblad ble skadet.

Sikrer personell

Moen ønsker ikke å spekulere i hva som skal ha forårsaket ulykken. Han kan heller ikke si noe om omfanget av skadene på helikopteret.
– I fasen vi er i nå er det viktig for oss å sikre personell og materiell. Personale fra Bodø hovedflystasjon blir fraktet inn for å sikre helikopteret nå, sier Moen.

HRS opplyser at beredskapen i Nord-Norge ivaretas. Mandag ettermiddag hentes et Lynx-helikopter fra 337 skvadronen i Bardufoss. Det skjer mens reservehelikopteret blir klargjort.
Det skadde helikoperet vil trolig bli stående på øya inntil man får hentet det med et kjøretøy. Luftforsvaret er i gang med å nedsette en undersøkelseskommisjon.
– De vil prøve å finne årsaken til hendelsen. Når slike hendelser skjer, er det viktig for oss å ivareta personal som er har vært involvert, sier Luftforsvarets presseansvarlig, Stian Roen, til an.no mandag formiddag.

Artikkeltags