Gå til sidens hovedinnhold

Skrova med dundrende varmerekord i juli

Artikkelen er over 6 år gammel

-Syv tiendedeler høyere snittemperatur i juli enn den 77 år gamle bestenoteringen er veldig, veldig mye.

Førstekonsulent Stein Kristiansen i Klimaavdelingen til Meteorologisk institutt snakker om ekstreme utslag i forhold til gjennomsnittet. Normaltemperaturen for Skrova er bygd på statistikk siden 1931.

– Skrova med en gjennomsnittlig temperatur for juli på 17,3 grader er en dundrende rekord. Forrige ble satt i 1937 og var 16,6 grader. Og dette er i tillegg 4,8 grader over normalen, som er et ekstremt avvik i positiv forstand. Det hele forsterkes ved at stasjonen ligger så nær havet hvor temperaturene er normalt mer stabile over år, sier Kristiansen.

Skrova registrerte også to tropenetter i juli, og kunne telle opp 16 sommerdager mot 5 i fjor. I juni var det 5 sommerdager mot 3 i fjor, mens i mai null dager med temperatur på 2o eller mer, mot hele 5 sommerdager i 2013, hvor sommeren slo til fra 17. mai. I tillegg hadde Skrova 2 sommerdager i august 2013. Og i år har de også registrert to tropenetter mot nutt i fjor.

Kortere statistikk

På Leknes og i Svolvær gjøres værobservasjonene på de to flyplassene som ble åpnet i 1972.

- Men vi kom ikke i gang med mstatiske målinger før noe senre da vi inngikk avtale med Avinor. Derfor er statistikken og normalen basert på et mye kortere tidsperspektiv på i Svolvær og på Leknes enn hva vi har for Skrova, sier Kristiansen.

Leknes endte på 14 sommerdager i juli i år mot 6 i fjor. I juni fikk de fire sommerdager mot hele 5 i fjor. Mens årets mai ga null i protokollen, mens fjorårets fantastiske maimåned med 8 sommerdager i fjor i mai. I tillegg registrerte Leknes 5 sommerdager i august og en i september i fjor. Middeltemperaturen i juli var på 15,9 grader, hele fire over normalen på 11,9.

Svolvær registrerte fleste sommerdager med 17 i juli mot 7 i fjor. Juni fire mot tre i fjor. Og ingen i mai mot fem i fjor. I august i fjor var det 4 sommerdager målt ved lufthavna på Helle

Middeltemperaturen i Svolvær var på 16,9 grader i juli, som er hele 4,6 grader over normalen.

Norsk sommerdag

Sommerdag i Norge er ikke det samme som en sommerdag i Europa.

– Vi i Norge har nok et noe annet forhold til dette enn hva Europa har. Vi registrerer en sommerdag når termometeret viser 20 grader eller mer. Standarden for Europa er 25 grader. I Europa bryr de seg heller ikke om tropenetter. Da kryper ikke termometeret under 20 grader i løpet av natten, sier førstekonsulent Stein Kristiansen i Klimaavdelingen.

Varmerekord

Månedens varmeste dag var 14. juli – hele 28,6 grader ble målt både på Svolær og Leknes lufthavn denne dagen. Begge steder ble det notert varmerekord.

– Vi har hatt et høytrykk over Nord-Norge i juli. Det gjør at alle lavtrykkssystemer som bringer kaldere luft blokkeres av høytrykket. Det har vært lite bevegelse, og dermed lite veksling i været, sier Rafael Huhnel, meteorolog ved Metreologisk Institutt i Tromsø.

Varmere enn i 2005

Svolvær har toppet varmerekord-listen hele tre ganger i juli i år. Både 6., 9. og 14. juli ble det målt temperaturer i Svolvær som ikke har vært målt siden 2005. Før juli måned i år lå varmerekorden for Svolvær på 26,9 grader, målt 4. juli i 2005. Dette oppgir Metreologisk institutts klimatjenesteavdeling.

Bra badetemperatur

– Vi har vanligvis målt 7–9 grader her på Lyngvær bobilcamp, men i sommer har badetemperaturene vært oppi hele 18 grader, forteller Reidar Lorentzen.

Han har målt badetemperaturer på campingplassen i åtte år og sendt det inn til Reiseradioen.

– Det er jo den eneste markedsføringen vi har–folk har hørt om oss gjennom disse målingene, sier han.

Lorentzen forteller at han settet stor pris på det varme været som har vært i sommer.

– Den globale oppvarmingen gjør ikke oss noe, selv om det har vært i det varmeste laget, ler han.

Varmere i sentrum

Kåre Brandt har målt temperaturer i Svolvær i seks år gjennom sin private, kostbare målestasjon utenfor sitt hjem. Målestasjonen hans viser en varmerekord på hele 33,5 grader den 14. juli i år.

– Det er varmere i sentrum enn det er på Lufthavnen. Jeg jobber selv på flyplassen, og det har jeg fått merke, sier han.

– Jeg kan ikke huske å ha opplevd så stabilt, varmt vær tidligere.

Brandt sin nettside er linket til på Lofotpostens nettside. I tillegg har han en app som flere har lastet ned for å følge med på temperaturene i Svolvær sentrum.

Et skiftendene vær

En annen lokal værentusiast er Per Juul Rødsand. Han har målt temperaturer i Svolvær siden 1976, og det han har registrert er skrevet ned i egne private permer.

– Jeg er bitt av basillen og registrerer temperatur året rundt. Det blir fort slik når værmeldingen vi får servert ikke er i nærheten av nøyaktig, sier han og legger til at det trolig er det skiftende været som har fanget hans interesse.

– Været snur ekstremt fort her oppe i Nordland. Været har jo snudd før man får snudd seg, ler han.

Rødsand registrerte 30 grader 14. juli, noe ulikt Brandts registering.

– Det skal være ganske nøyaktig. Jeg ser over til værmåleren på Lofotkraft og min og deres temperaturmåler er ganske så synkronisert, forteller han.

Rødsand har registrert et skifte i været generelt i løpet av årene.

– Jeg har bitt meg merke i at været om vinteren også er i endring. Snøen forsvant svært tidlig fra Fløya, men ved Kabelvåg var det snø i søkk og kav. I tillegg er det jo ingen breddannelse her oppe lenger. Det er nifst.

Se også: Lesernes sommerbilder (3)

Kommentarer til denne saken