Gå til sidens hovedinnhold

Speidere jobber for barn i Bolivia

Artikkelen er over 19 år gammel

- Nå gjør vi mange forskjellige småjobber for å tjene penger til barnehjemsbarn i Bolivia. Speiderjobben 2001 er fin, og så er det veldig artig og lærerikt å være speider.

De er så skjønt enige om dette, de fire KFUK-speiderne, to søskenpar, Lofotpostens medarbeider møtte nylig under aksjon Speiderjobben 2001. Ana Maria Olsen (13) har vært speider i fem år på Ballstad. Aline Skancke Olsen (12) har vært speider i fire år. Anne Malene Benjaminsen (12) har vært speider i fem år, og Isabell Benjaminsen (10) har vært speider i tre år.
- Vi bestemmer selv hvilke småjobber vi vil gjøre, enten for timesbetaling eller en fast sum for jobben. Helt siden tirsdag har vi holdt på, og det skal vi gjøre i to uker, forsikrer det smilende firkløveret. De forteller selv hvilke typer jobber de har gjort foreløbig.
- Jeg har pusset sko hjemme. Ana sine sko var fryktelig fæle, sier Aline smilende. Hun har også vasket kopper og stelt på kjøkkenet.
- Jeg har passet unger både hjemme hos dem selv og ute, sier både Anne og Ana.
- Jeg har blant pusset sølvtøy borte hos andre folk, sier Isabell.
- Hvordan synes dere det er å være speider?
- Det er veldig artig. Vi lærer mye, får være med på mange turer og på leir. Til sommeren skal vi på landsleir i Skien, og så må du få med at vi synes det er kjempeartig å gå julebukk. I oktober skal vi til Fredvang for å øve oss på oppgaver vi skal gjøre på landsleiren. De beste får egen haik på landsleiren, og det er kjempeartig. Vi har funnet på at vi skal øve på å gå baklengs. Ja, gjøre ting motsatt av det vanlige, altså.
- Hvilke arbeidsoppgaver kan dere tenke dere å gjøre videre nå til inntekt for barn i Bolivia?
- Vi kan gjerne klippe plen, male ute, passe dyr, gå tur med hund, hogge ved, handle for gamle folk. Folk er positive når vi spør om jobb. Hvis de egentlig ikke har noe, finner de på noe likevel, sier de fire speiderne på vegne av samtlige KFUK-speidere i området.
Ifølge speiderleder Tone O. Pedersen er det flere tusen speiderjenter på landsbasis, fra 10 år og eldre, som tilbyr sin arbeidskraft i uke 39 og 40. Prosjekt for Speiderjobben 2001 er barnehjemmet «El Arca de Jesus» i Bolivia, et hjem for 36 tidligere gatebarn. I løpet av det siste året er det bygd et nytt bolighus der for penger som norske speiderjenter har samlet inn! I dette huset bor 16 gutter som tidligere har vært hjemløse. Her får barna det trygt på alle måter.
- En viktig faktor i Speiderjobben er at speiderne skal hjelpe gjennom aktiv egeninnsats, ikke bare ved å samle inn penger. For å få det til, er speiderne avhengige av at noen vil bruke deres arbeidskraft, sier Tone O. Pedersen.
peder.johansen@lofotposten.no