Gå til sidens hovedinnhold

Spennende mønsterfunn

Artikkelen er over 12 år gammel

Under oppussingen av Lofotkatedralen har restaureringstekniker Heinz-Jürgen Kusch avdekket et helt spesielt mønster.

10. august ble Lofotkatedralen stengt for en omfattende innvendig restaurering, som etter planen skal være ferdig første søndag i advent.

Utvendig er man i god gang med å male kirken i dens originale farge fra byggeåret 1898, det samme er nå planen innvendig.

Spesielt funn

Det omfattende arbeidet med å karlegge hvordan kirken originalt så ut innvending, er i stor grad unnagjort. Men da Kusch skulle undersøke hvilken farge som gjemte seg under de nyere malingslagene på takbjelkene, fikk han seg en overraskelse.

I underkant av takbjelkene oppdaget han et mønster av kløver og gotisk frakturskrift, som trolig går langs hele veggen.

- Det er ikke sensasjonelt, men et ganske uventet funn, og litt spesielt. De nygotiske kirkene er kjent for lite dekor. Når man tenker på at dette var fiskernes kirke, står det i litt kontrast til dette mønsteret, sier Kusch.

- Og så er det jo spesielt å dekorere så høyt oppe, hvor det er så lite synlig. Kanskje det er en slags hyllest til Gud, sier Kusch.

Det gamle mønsteret skal nå fram igjen.

- Jeg kommer til å avdekke et helt felt, så skal vi rekonstruere resten, forklarer Kusch.

Det er foreløpig usikkert om det nye funnet vil påvirke tidsaspektet i oppussingen.

- Vi håper at dette ikke vil føre til forsinkelser, men vi må nesten konsultere entreprenørene og håndverkerne før vi kan si noe om det, sier Johnny Mosand i Vågan Eiendom KF.

Lysere

Kirken ble malt innvendig i dagens farger i 1948.

- Det er malt i nasjonalromantiske farger, i gult, rødt og grønt basert på teglstein. Det kan se ut som man har forsøkt å fornekte at kirken er bygget i tre, mener Kusch.

- Hvis man har litt forestillingsevne, kan man bare se for seg hvordan kirken vil bli åpnet opp når vi nå skal tilbakeføre alt av tak og vegger til de originale fargene. Det vil bli mye lysere, sier restaureringsteknikereren.

Originale vinduer

Under oppryddingen som har vært foretatt i kirken før oppussingen, har også tre av de gamle, originale vinduene kommet fram.

- De er flotte. Jeg kan ikke si hva som skal gjøres med disse, det må menigheten ta stilling til. Men Norges beste glassrestaurerer kommer til Svolvær om 14 dager i forbindelse med skifting av glass i Svolvær Kirke, og man bør kanskje ta en prat med han, sier Kusch.