Det sier sivilarkitekt Ole Wiig til Lofotposten etter at hovedutvalg for næring, plan og utvikling, NPU, sa ja til at den kjente arkitekten og hans narudstokkewiig skal få utvikle sine idéer i Svolvær sammen med en rekke interessenter.

- Noen vil kanskje hevde at Wiig har et pågående engasjement. Men faktum er at vi opplever at idéskapere og fagfolk i urbane strøk ser monn i å utvikle distriktene. For meg blir narudstokkewiigs nærvær og nærhet til aktuelle prosjekter et tvers igjennom positivt utviklingstrekk, sier NPU-leder Petter Løvdal.
Nytt firma
6. august åpner firmaet sitt aller første regionkontor med Kari Fauske som regionsjef. Det er en milepel for et arkitektkontor som har 70 ansatte i sin Oslo-avdeling og som har kontorer i syv land.

- Vi vil utvikle et arkitektmiljø i Svolvær, og få unge, velutdannede mennesker til å flytte hit. Og da er det fint å vise til at vi har noe å gjøre, sier Ole Wiig.

I ett av prosjektene, «Svolvær Havn» er det Olav Sørensen som fører an. Det er ikke så lenge siden han selv flyttet hjem til byen for å realisere sine idéer.

- Det er utfordrende å gripe om de unge, som i tillegg viser seg å inneha gode kvaliteter. Når så vi får de rette rammebetingelser på plass, legger vi oss i selen for å utvikle byen vår, sa Sørensen til NPU`erne.

I møtet ble det en del debatt om hvordan en skulle forlenge havnepromonaden på Svolværs vestside og hvordan en ville bryte med den arkitekturen som er på plass allerede.
Helhetlig opplegg
Men møtet onsdag ble fremfor alt en tirade av utviklingstrekk. Narudstokkewiig representerer grunneierne i havneområdet, og skal nå lage et helhetlig opplegg for hva som skjer fra dampskipskaia, rundt Magic Ice, Vestfjord Hotell, Dobbeltfrysa, Ellingsen-anlegget og helt frem til den gamle Stabburskaia.

På motsatt side av innseilingen fra Fiskerkona og nordover, skal det lages en igangsettingsplan for Kuba og Kjeøya. Skal vi dømme stemningen i NPU, er det få eller ingen politikere som vil gå med på å blande boliger med fiskeindustri. Dette har Ole Wiig stor forståelse for.

- Vi tror vi skal bidra til å gjøre Kuba unik. Men det skal være så mye mer enn bare fabrikk og fisk, sier Wiig.

Og ser en videre innover havna, har andre interessenter klart for seg hva som skal skje med en rekke turisme-tiltak i regi av Svinøya Rorbuer, Vesterøen og det som eller er.

Petter Løvdal tror ikke Svolvær har sin like:

- I løpet av et par år vil vi ha i gang kulturhus, Thon-hotell, Vita Nova-satsing, utbygging av Berg & Co-området og ikke minst Svolvær Havn. I tillegg kommer det øvrige du nevnte, sier Petter Løvdal.