Norsk Vinfagskole er den første og eneste som tilbyr utdanning som ølkelner i Norge.

Gunnlaugsson startet på utdanningen sammen med 25 andre, og har gjennom undervisning vie web-tv, interaktive oppgaver og helgesamlinger fått kompetansebeviset som sier at han er fagutdannet som ølkelner.

I tillegg til kompetanse som ølkelner, har han også tatt halvannet år fagutdanning innen vin og brennevin.

Utdanningen er et ledd i forberedelsene til etableringen av mikrobryggeriet i Svolvær hvor han skal tappe Lofotpils.

– Vi har jobbet mye med forberedelsene. Leverandører av utstyr til bryggeriet er valgt. Vi har opsjon på produksjonslokaler. Det er deler av fabrikklokalene hvor «King Oscar» har sin produksjon. Det er lokaler som er godkjent av næringsmiddelkontrollen. Prospektet er ferdig. I løpet av mai må vi få de siste finansielle delene på plass, sier Gunnlaugsson.

Det finnes en del nyetablerte mikrobryggeri med suksess. Herfra har Gunnlaugsson fått klare innspill på valg av utstyr.

– Vi har et utgangspunkt om at utstyret må tåle en produksjonsøkning. Det er flere mindre bryggeri som har tapt på grunn av økonomiske voksesmerter, hvor både smak og kostnadsbildet har endret karakter etter utvidelse i produksjonen. Planen er å starte med 200.000 liter i året, men kan øke produksjonen til 2,5 millioner liter uten annen investering enn større kapasitet med flere tanker. Tapping og pakkelinjen skal være den samme, sier Gunnlaugsson, som nå må bytte bank for å kunne realisere prosjektet.

– Nordea forsto ikke hvordan vi måtte ha det. De foreslo brukt utstyr, eller at vi produserte ølet i utlandet. Hele tanken bak Lofotpils er lokal tilhørighet. Godt vann fra Svolvær er et av de viktigste elementene, i tillegg til navnet Lofotpils, sier ølkelneren.

Interessen for Lofotpils er stor, og større enn hva Gunnlaugsson ante.

– Vi så for oss et lokalt marked i tillegg til et mulig samarbeid med Hurtigruten. Men jeg møter stor interesse også utenfor dette området. På en storhusholdningsmesse i Bodø fikk vi klar beskjed om at Lofotpils også ville være et produkt for resten av Nordland, også fordi fylket ikke har eget bryggeri lengre. På en stor matmesse i Berlin, var det flere som så logoen på jakken min, og ville vite mer om Lofotpils. Vi har også hatt samtaler både med Lofotr og LINK. Til sistnevnte importerer vi allerede egen vin, sier Thorvardur Gunnlaugsson, som har noen lokale investorer med, men trenger noen til for å få tappet de første boksene med Lofotpils i Svolvær.

I den neste fasen vil akevitt fra Lofoten stå på menyen. I fjor høst skrev Lofotposten om prosjektet og at de nødvendige produksjonstillatelser var på plass.

Nytt fra lofotposten.no!

Last ned vår nye app og få varsel på din mobil når det skjer noe

Tjenesten er gratis

Tilgjengelig på iphone/ipad/ipod

Scan koden eller trykk på linken!